Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

15. 05. 2021. 15:25   >>  15:25

"KENGUR BEZ GRANICA"

Preko 200 učenika na prvom matematičkom takmičenju

Međunarodno matematičko takmičenje “Kengur bez granica”, danas se po prvi put održalo u Crnoj Gori, čime se i Crna Gora našla među 80 zemalja svijeta, čijih ukupno 6 miliona učenika svake godine rješavaju iste zadatke.

Preko 200 učenika osnovnih i srednjih škola iz Podgorice, Danilovgrada i Tuzi učestvovalo je u prvom pilot takmičenju, i to u dvije kategorije: Ecolier (5. i 6. razred) i Cadet (9. i 1. razred). Domaćini takmičenja bili su Univerzitet Donja Gorica u Podgorici, JU OŠ "Vuko Jovović" u Danilovgradu i JU OŠ "Mahmut Lekić" u Tuzima.

Najbolje plasirani takmičari dobiće medalje (zlatna, srebrna i bronzana), a najuspješnijih 10% takmičara svakog razreda dobiće diplome - Tinker priznanje za postignuti rezultat na međunarodnom takmičenju "Kengur bez granica".

Nela Milošević, docent na Univerzitetu Donja Gorica i delegirana predstavnica NVU Tinker u Međunarodnoj asocijaciji Kengur bez granica, ističe da je veliko zadovoljstvo organizatora i učesnika što je i Crna Gora ove godine imala priliku da bude dio ovog popularnog takmičenja, pa su i učenici iz naše zemlje zajedno sa vršnjacima iz preko 80 zemalja svijeta u isto vrijeme razmišljali o istim problemima i rješavali iste zadatke.

„Zadaci na ovom takmičenju ne uključuju klasično školsko gradivo već su u pitanju različite mozgalice, odnosno zadaci za razmišljanje, tako da je takmičenje veoma interesantno za sve učenike i zbog toga, između ostalog, postiže veliku popularnost svuda u svijetu. Ovo takmičenje je jedan vid popularizacije matematike i želim da istaknem da nisu pozvani samo učenici koji imaju petice iz ovog predmeta i oni najbolji koji se takmiče na školskim i državnim takmičenjima, već svi oni kojima je matematika interesantna i kojima je razmišljanje o različitim mozgalicama interesantno“, pojasnila je Milošević.

Učenica devetog razreda OŠ „Radojica Perović“ Katarina Petrović istakla je da ju je takmičenje posebno zainteresovalo jer se obrađuju drugačiji zadaci u odnosu na one iz školskog gradiva i sigurna je da će se prijaviti i sljedeće godine.

Nakon uspješno završenog prvog takmičenja „Kengur bez granica“, koje se ove godine održalo kao pilot projekat, organizatori očekuju da će takmičenje već naredne godine obuhvatiti sve uzraste i sve crnogorske gradove.

Takmičenje „Kengur bez granica“ se održava zadnjih 30 godina u preko 80 država svijeta, uključujući i sve zemlje u našem regionu. Oko 6 miliona učenika osnovnih i srednjih škola širom svijeta, u isto vrijeme razmišlja o istim problemima i rješava iste zadatke.

Osnovni cilj takmičenja „Kengur bez granica” je popularizacija matematike, kao i povećanje interesovanja za matematiku i prirodne nauke, kao i stepena logičkog i kombinatornog razmišljanja, razumijevanje tekstova i primjene stečenog matematičkog znanja.

Takmičenje „Kengur bez granica“ organizovalo je NVU „Tinker“ uz pomoć generalnog sponzora Crnogorski Telekom, i partnera Univerzitet Donja Gorica, Udruženje Roditelji, Arhimed d.o.o. i Zzi d.o.o.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније