Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

21. 05. 2021. 13:06   >>  15:42 5

21. MAJ

Ministri čestitali Dan nezavisnosti

Čestitke povodom 21. maja Dana nezavisnosti Crne Gore Uputili su ministri u Vladi Crne Gore.

Sekulović: 21. maj prilika da se podsjetimo slavne istorije CG

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović čestitao je građankama i građanima Crne Gore 21. maj, Dan nezavisnosti. Sekulović je poručio da je taj dan prilika da se podsjetimo slavne crnogorske istorije, tradicije i običaja, ali i da nas oni obavezuju da svakoga dana, svi zajedno gradimo društvo i državu koji će nam služiti na ponos.

“Crna Gora jeste i biće država svih njenih građana, i svi tako i treba da je doživljavaju. Naša je obaveza da podjele, koliko god one bile duboke, prevazilazimo, jer one samo usporavaju razvoj i napredak naše države”, poručio je ministar Sekulović. On je naglasio da je zadatak svih, a posebno mladih, da vjeruju i rade na dostizanju uređene i pravične države, u kojoj će zakoni važiti jednako za sve, bez selektivnosti po bilo kom osnovu. “Moderna, evropska, multikonfesionalna Crna Gora, u kojoj se građani međusobno poštuju, i teže sveukupnom boljem životu svih nas, u zemlji čijoj se ljepoti dive i cijene svi, naš je imperativ. Pokazali smo da zajedno, uz propisane mjere i disciplinu, možemo obuzdati upornog i opasnog neprijatelja – COVID 19 pandemiju, zato vjerujem da su svi drugi izazovi pred nama lakše dostižni”, istakao je Sekulović.

Ministar je naglasio da ekonomski i demokratski razvoj Crne Gore ostaju pravac kojim se mora ići.

“Imajući u vidu resor na čijem sam čelu, moj tim i ja lično, zalagaćemo se da država Crna Gora bude sigurno mjesto za život svih njenih građana. Još jednom, uz želje da ovaj značajan državni praznik provedete u zdravlju i radosti, srećan Dan nezavisnosti”, zaključio je Sekulović.

Injac: Dostignuti značajni rezultati na planu odbrane

U proteklih 15 godina Crna Gora je dostigla značajne rezultate na planu razvoja sistema odbrane i unapređenja kapaciteta Vojske Crne Gore.

Kao kredibilan saveznik i partner Vojska Crne Gore kontinuirano unapređuje ciljeve sposobnosti i doprinosi globalnom miru i stabilnosti.

Jedno od najvažnijih dostignuća od obnove nezavisnosti 2006. godine je članstvo Crne Gore u NATO savezu, kojim se, kroz učešće u kolektivnom sistemu bezbjednosti i odbrane, aktivno doprinosi stabilnoj nacionalnoj i međunarodnoj bezbjednosti.

Spajić: Da nam bude upošljenija

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić čestitke je uputio uz želju da vrijednosti mira, demokratije, poštovanja i tolerancije budu stub crnogorskog društva i države.

"Srećna nam svima slobodna Crna Gora! Da nam bude inkluzivnija, bolje edukovana, fokusirana na uspjeh i što je možda i najbitnije - bolje upošljena!", napisao je Spajić na Tviteru.

Milatović: Jednake šanse za sve

I ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović čestitao je Dan nezavisnosti.

"Da zajedno stvaramo ekonomski razvijenu i evropsku Crnu Goru, baziranu na znanju i jednakim šansama za sve", napisao je Milatović na Tviteru.

Radulović: Crna Gora može biti primjer kako demokratizovati društvo

 Crna Gora nije vojna, ekonomska i geopolitička sila, ali može biti primjer kako promijeniti i demokratizovati društvo, njegujući transatlantske i evropske vrijednosti, kao i multikonfesionalnost i dobrosusjedske odnose, poručio je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

„Prije 15 godina obnovili smo nezavisnost naše Crne Gore i dobili priliku da gradimo kuću na temelju onoga što jesmo i što je naše biće, koje čine ljubav prema domovini, pravičnost, prijateljstvo i uvažavanje jedni drugih“, naveo je Radulović u čestitki povodom Dana nezavisnosti.

Prema njegovim riječima, patriotizam je uzvišen čin.

„A prilika da ga zaista živimo je svaki dan u kome ćemo reći „ne“ podjelama i korupciji, u kome ćemo pokazati snažnu volju da ostvarimo vladavinu prava, u kome ćemo konačno izgraditi jake i nezavisne institucije koje će biti konstanta i iznad svake politike, partije i vlasti“, kazao je Radulović.

On je poručio da se domovina voli i čuvanjem njenih prirodnih resursa i prostora.

„Naša zemlja nije vojna, ekonomska i geopolitička sila, ali kao takva ona može biti primjer kako promijeniti i demokratizovati društvo, njegujući transatlantske i evropske vrijednosti, kao i multikonfesionalnost i dobrosusjedske odnose“, istakao je Radulović.

Na tom putu, kako je naveo, mora se težiti punoj demokratizaciji društva.

„Okrenutost ovom idealu znači njegovanje dijaloga i odbacivanje bilo koje krajnosti, kao garanciju unutrašnje i međunarodne stabilnosti. Naša država je prijatelj svima, koji to žele, a neprijatelj nikom“, kazao je Radulović.

On je naglasio da je Crna Gora dom svih njenih građana i građanki „i svi mi možemo dati doprinos da je svakim danom činimo boljom“.

„Da taj naš trud predstavlja suštinski boljitak sa kojim ćemo još brže ići ka evropskom društvu, gdje naša Crna Gora već vjekovima politički i vrjednosno pripada“, dodao je Radulović.

Kako je naveo, baš kao što je pandemija pokazala cijelom svijetu, znanje i solidarnost su jedini put.

„Idemo zajedno. Srećan nam Dan nezavisnosti“, zaključuje se u čestitki Radulovića.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније