Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

23. 05. 2021. 11:44   >>  11:45

PROJEKAT NVO PREPOROD I UNDP

Razgovorom do izliječenja bolesti zavisnosti

Društvo u kojem nema mjesta za drogu - poruka je nevladine organizacije Preporod koja je, u saradnji sa NVO Koltrina, u Kotoru pokrenula besplatno savjetovalište za maloljetnike i članove njihovih porodica. Savjetovalište je otvoreno uz podršku Evropske unije kroz Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD) i opštinske Kancelarije za primarnu prevenciju Opštine Kotor, koja je ustupila svoje kancelarije za rad savjetovališta. 

Kako ističu u saopštenju UNDP-a, problem zloupotrebe psihoaktivnih supstanci je neminovna karakteristika svakog društva. Droga ne poznaje starosne granice, a deficit u broju institucija sistema koji se bave prevencijom i tretmanom bolesti zavisnosti, posebno kod maloljetnika, samo je dodatni izazov sa kojim se susreću mladi u Crnoj Gori.

"A na ovaj put se krene lako i nesvjesno, obično pod pritiskom društva, ali i iz lične znatiželje. Korisnik savjetovališta NVO Preporod svoje prvo iskustvo sa psihoaktivnim supstancama veže za kraj osnovne škole i proslavu gdje je prvi put probao alkohol, nakon čega i marihuanu i tablete. Upravo je marihuana bila linija koja ga je dijelila od čitavog jednog svijeta za čije posljedice tada nije znao. Ili nije toliko mario", navode u NVO Preporod.

"Razmišljaš - kad sam probao ovu drogu, što ne bih i neku drugu“, kazao je njihov sagovornik.

Prema istraživanju "Djeca i bolesti zavisnosti u Crnoj Gori" koje je sprovela Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, 16,2 odsto osnovaca koristi jednu ili više ilegalnih supstanci, dok taj procenat kod srednjoškolaca iznosi 22 odsto. Razlike u polovima gotovo i da nema. A do droge nije teško doći.

"Ima droge. Ima je stalno. Ko želi da je kupi, neće se puno namučiti da je nađe“, kaže korisnik savjetovališta.

Trenutak u kojem zavisnici prelome i odluče da zatraže pomoć se razlikuje od slučaja do slučaja. Za sagovornika Preporoda prelomna tačka nije bio jedan događaj, već kulminacija dužeg posmatranja svog ponašanja koje je loše uticalo na njega i na njegovu porodicu. Svađe sa roditeljima, konstantan strah od policije i nedostatak novca za drogu samo su nadograđivale postojeći problem.

"Moja zavisnost je bukvalno razorila moju porodicu. Svađe su postale stalne i baš su česte bile situacije da niko ni sa kim u kući uopšte ne priča“, priznaje on.

I društvo je imalo svoju ulogu u odluci da potraži pomoć – izbjegavanje, ogovaranja iza leđa, neodobravanje profesora su ga svakodnevno podsjećali da nije poželjan. Ovaj pritisak je i doprinio da napusti redovno pohađanje srednje škole.

Posredstvom prijatelja koji je posjećivao savjetovalište NVO „Preporod“ u Nikšiću, odlučio je da prvi put zatraži pomoć. Ova odluka se pokazala kao ispravna. Svojim znanjem, iskustvom i empatijom, savjetnici su našem sagovorniku stvorili sigurnu zonu u kojoj nema predrasuda.

"Trebalo mi je da sve ovo o čemu pričam izbacim iz sebe. Čini mi se da mi je na početku to najviše pomoglo. Težina je to nositi u sebi. A ne smiješ ni sa kim o tome govoriti“, kaže on.

Pristup koji se koristi u savjetovalištu je za njega drugačiji nego u drugim ustanovama, jer se problemi nijesu rješavali kritikama, osudama i dodatnim lijekovima. Međutim, nije dovoljno samo donijeti odluku da se krene zdravijim putem. Uticaj okoline je u ovom slučaju dvojak, te osude i priče predstavljaju još jedan razlog zašto se veliki broj zavisnika ne odlučuje na ovaj korak.

"Naš sagovornik nerado priznaje da mu svaki odlazak u savjetovalište predstavlja i teret koji na njega stavlja stigmatizacija društva. On predlaže malo izolovanije mjesto koje bi podstaklo više ljudi da potraže pomoć. Uz savjetovalište, podrška porodice je bila jedna od ključnih stvari koje su pomogle da prepozna problem i da potraži pomoć. Već godinu dana ne konzumira drogu, ali je svjestan da će borba da tako ostane trajati i dalje", navodi se u saoppštenju.

"Bez ovih sastanaka i pomoći vjerovatno ne bih uspio. Nadam se da će ovakvi programi podrške i dalje biti dostupni, u što više gradova Crne Gore“, rekao je sagovornik Preporoda i ohrabrio sve mlade koji se nalaze u dilemi, da ne oklijevaju i potraže pomoć.

Projekat "Za budućnost Kotora bez droge“ dio je prve faze Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD, koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori, prva faza ReLOaD programa sprovodila se u partnerstvu sa opštinama Kotor, Tivat, Nikšić, Pljevlja i Podgorica. Druga faza projekta je započela u januaru ove godine.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније