Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

25. 05. 2021. 08:32 >> 08:37
1

MITRIĆ

Štrajk advokata neprimjeren i van prava

Bivši sudija Ustavnog suda i profesor Pravnog fakulteta Blagota Mitrić kaže da je štrajk advokata neprimjeren potez, van prava, jer se tima, kako dodaje, šalje loša poruka građanima, koji su kolateralna šteta.

“Neprimjeren je potez za 1.000 advokata koji moraju da ostvaruju neko svoje pravo koje je eventualno povrijeđeno, da moraju svoja prava da brane štrajkom. Prvo neprimjeren je potez njih kao izuzetno moralnih ljudi koji rade human posao, iako ga rade za pare”, kazao je Mitrić i dodao da ne ulazi u razloge štrajka.

On je naveo da advokati, ako su im prava povriješena, imaju druge metode na raspolaganju, kao što su upravni spor, ustavna žalba.

“Nije u redu da dovode građane u kolateralnu štetu. Oni time šalju lošu poruku građanima, zamislite advokati ne mogu da se izbore za svoja prava”, kazao je Mitrić, u Jutarnjem programu TVCG.

On je naveo i da Ustav predviđa pravo na pravnu pomoć, podsjeća da se pravo na štrajk može ograničiti u cilju zaštite javnog interesa.

"Zar nije javni interes pravo na pravično odbranu, pravo na odbranu i na pravnu pomoć, nema većeg javnog interesa", poručio je Mitrić. 

Ne prati mnogo Skupštinu, ali kaže da mu je slika ista kao kad je DPS bio na vlasti.

“Prije su ovi bojkotovali, sada pola Parlamenta radi imaju većinu, donose zakone, isto rade. Takođe štrajk, jedan dio poslanika kaže da je obustavio rad, kao što advokati kažu da ne štrajkuju već samo ne pružaju pravnu pomoć”, poručio je Mitrić.

Komentarišući izmjene Zakona u državnom tužilaštvu, kaže da je dobro što je prihvaćen dio preporuka Venecijanske komisije.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније