Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

29. 05. 2021. 11:26 >> 11:28

ALARMANTNI PODACI

Svaki treći građanin pušač

Povodom 31. maj - Međunarodnog dana kontrole duvana, dr Agima Ljaljević, nacionalni koordinator za kontrolu duvana, saopštila je da je u Crnoj gori došlo do porasta broja pušača.

Kako navodi u izjavi za medije, korišćenje duvanskih proizvoda među populacijom starosti između 15 i 64 godine je značajno zastupljeno u Crnoj Gori.

“Podaci pokazuju da je došlo do povećanja zastupljenosti stanovnika koji konzumiraju duvanske proizvode, od 31%, koliko su iznosili 2012. godine, na 35,4%. Navedeni podaci zabrinjavaju, posebno zbog toga što je u Crnoj Gori, do poslednjeg istraživanja, kontinuirano evidentiran trend pada konzumenata duvanskih proizvoda”, poručuje Ljaljević.  

Istraživanje o kvalitetu života, životnim stilovima i zdravstvenim rizicima stanovnika Crne Gore je, takođe, pokazalo da je, kako dodaje, još 17,1% populacije nekada tokom života koristilo duvanske proizvode, što pokazuje da je samo 47,6% stanovnika tokom cijelog života apstiniralo od upotrebe duvanskih proizvoda.

“Zastupljenost pušenja u odnosu na pol iznosila je 36,2% među muškarcima i 34,5% među ženama, što ukazuje da je, poslednjih godina, izražen značajan trend povećavanja pušenja među ženama. Pri tome, treba naglasiti da je u populaciji mlađih žena, starosti između 15 i 24 godine, prevalencija veća, za čak 1%, nego među muškarcima iste starosti. Činjenica je da su kulturološke i sociološke prilike uslovile promjene u ponašanju žena u Crnoj Gori, koje je, na žalost, neusklađeno sa zdravljem”, upozorava dr Ljaljević.

Kako ističe, najveća vrijednost prevalencije pušenja u populaciji Crne Gore evidentirana je u populaciji starosti od 45 do 54 godine, a iznosila je gotovo 45%.

“Takođe, u ovoj populacionoj grupi je najviše onih koji su ikada u životu koristili duvanske proizvode. Prevalencija pušenja u gradskoj i seoskoj populaciji se ne razlikuje značajno, a ni stepen obrazovanja nije ograničavajuća komponenta za konzumiranje duvana. Najveći broj pušača, dnevno konzumira između 10 i 20 cigareta, ali gotovo svaki treći pušač konzumira više od 20 cigareta dnevno. U većini zemalja u okruženju je povećan broj mladih korisnika duvanskih proizvoda”, ističe dr Ljaljević.  

Ljaljević navodi da najnovija istraživanja ukazuju da se upotrebi duvana i duvanskih proizvoda može pripisati oko osam miliona smrti godišnje u svijetu.

Procjenjuje se da će taj broj značajno rasti narednih godina.

“Za zdravstvenu zaštitu pušača i izgubljenu radnu produktivnost zbog komplikacija pušenja odvaja se oko 1,4 triliona dolara. Zdravstveni i ekonomski  problemi, nastali kao posljedice upotrebe duvana, posebno su naglašeni u nerazvijenim i zemljama u razvoju, koje su zauzele vodeće mjesto u prevalenciji pušenja”, navodi Ljaljević.  

Tema ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana kontrole duvana je “Posveti se prestanku pušenja”, a usmjerena je ka stvaranju uslova za odvikavanje od upotrebe duvanskih proizvoda, kao osnov za unapređenje.

“Prevencija upotrebe duvanskih proizvoda podrazumijeva istovremeno primjenu niza mjera, kao što je dosljedna primjena restriktivnih zakona koji regulišu različite segmente vezane za duvanske proizvode, cjenovne, poreske i taksene politike, kontrole tokova duvana, praćenje rasprostranjenosti upotrebe duvanskih proizvoda, kontrola primjene Okvirne konvencije o kontroli duvana i  prvnstveno adekvatne i kompetentne mjere promocije nepušenja i prevencije pušenja”, zaključila je dr Ljaljević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније