Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

31. 05. 2021. 09:39 >> 20:14
4

TOKOM FINALA KUPA

Partije osudile neprimjereno skandiranje

Socijaldemokratska partija (SDP), podgorički odbor Liberalne partije (LP) i Nova Demokratska Snaga Forca osudili su nacionalističko skandiranje dijela navijača FK Budućnost tokom utakmice finala kupa odigranog sinoć protiv Dečića iz Tuzi.

Podsjećamo, u finalu kupa Crne Gore Budućnost je savladala Dečić sa 3:1a pojedini navijači podgoričkog kluba uputili su protivničkom timu neprimjerene poruke

"Osuđujemo skaradno i neprimjereno ponašanje i skandiranje ostrašćene grupice koja se zatekla na stadionu Budućnosti sa namjerom da pokuša uvredama na račun naših susjeda, sugrađana i prijatelja Albanaca, nanijeti štetu i FK Budućnost i Podgorici i zajedničkom životu koji se vjekovima gaji u gradu", kazali su iz Liberalne partije.

Jasno je, navode, da ta grupa nema veze sa klubom niti gradom i da im je, kako su kazali, "jedini cilj bio izazvati skandal unoseći koreografije nepoznate crnogorskoj sportskoj sceni, očito pod uticajem nekih grupa iz regiona". 

"Kao građani Podgorice izvinjavamo se javnosti, naročito sugrađanima koji su vrijeđani skandiranjem, ali i svakom normalnom čovjeku našeg grada i Crne Gore. Ovo je izolovan slučaj inspirisan izvan sportskih krugova, a reakcija publike na stadionu koja je negodovala i povicima nadjačala sramotno skandiranje ove grupice, dovoljno govori da većina ne podržava ovakve skandale", poručili su Liberali. 

Iz SDP-a su kazali da zbog grupice ekstremista sramotu i stid osjećaju desetine hiljada onih koji su vezani za najveći crnogorski sportski klub.

"Budućnost je od osnivanja upravo bila klub oko kojeg su se okupljali oni kojima je zajedništvo u Podgorici bilo na prvom mjestu i koja je zbog toga uvijek bila Podgorica u malom, sa svim svojim različitostima koje se doživljavljaju kao prednost, nikad kao mana", saopštio je SDP.

Zbog toga, kako se navodi u saopštenju, brine jezik mržnje koji se začuo sinoć sa sjeverne tribine, pogotovo što je nacionalna mržnja upućena prema svojim igračima, navijačima i simpatizerima.

"Nacionalističko “osvježenje” koje se od avgusta širi Crnom Gorom, zabrinjava svakog iskrenog građanina koji ovu zemlju doživljava svojom domovinom. Zbog prelivanja govora mržnje sa društvenih mreža na ulice, a sada i na stadione gubimo svi zajedno i niko ne može biti “relaksiran”", navode iz SDP-a.

Poručuju da je krajnje vrijeme da se sa ovim prestane, jer smo, kako su kazali, dobro naučili koliko mirni suživot i napredak svake zajednice mogu biti ugroženi kad marginalci i ekstremisti, kojih u svakom društvu ima, dobiju vodeću riječ.

Iz Nove Demokratske Snage Forca kazali su da je riječ o skandaloznim pozivima i uvredama na račun sportskog tima Dečić, posebno Albanaca uopšte.

"Ove skandalozne anti albanske izjave bez dileme su neofašistički fenomen koji je odavno prisutan u Crnoj Gori, ali uvjereni smo da takvi nemaju nikakve veze sa fudbalom kao sportom i građanima Podgorice i Crne Gore", kazali su iz Force.

Socijaldemokrate najoštrije osuđuju anticivilizacijsko skandiranje na sinoćnjoj utakmici FK Budućnost - FK Dečić. Izlivi primitivizma i vrijeđanja nacionalnih manjina su očigledno postali redovna pojava u “oslobođenoj” Crnoj Gori, navodi se u saopštenju SD-a.

"Sve to, uz pogrdno uzvikivanje navijača tokom intoniranja himne države Crne Gore, nas još jednom opominje da svjedočimo nikad podjeljenijoj Crnoj Gori gdje se svjesno udara na temeljne vrijednosti njene samosvjesnosti i suverenosti, a to su njen gradđanski, multietnički, sekularni i antifašistički karakter", navode u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније