Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 06. 2021. 14:12   >>  14:11 6

DAN DEMOKRATIJE

Uvrstiti 30. avgust u državne praznike

Poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić predložio je da se u Crnoj Gori uvede novi državni praznik, 30. avgust – Dan demokratije.

On je Skupštini podnio Predlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o državnim i drugim praznicima.

Milačić je u obrazloženju naveo da je 30. avgust važan datum za Crnu Goru jer je prekinuto vladanje dominatno jedne partije na čelu sa istim čovjekom.

“Nakon što su skoro sve zemlje socijalistčkog bloka od pada Berlinskog zida ušle u proces smjene vlasti, Crna Gora je prvi put baš na ovaj datum zakoračila u proces demokratizacije društva i promjene vlasti”, rekao je Milačić.

Kako je istakao, nesporna je činjenica da je 30. avgust istorijski datum, jer je tada na izborima prvi put od uvođenja višestranačja mirnim i demokratskim putem promijenjena vlasti.

“Imajući u vidu istorijski značaj ove činjenice, od velike važnosti za cijelo društvo, ali i za buduće generacije, da se 30. avgust uvrsti u red državnih praznika, jer ulazak u eru demokratije treba obilježavati i proslavljati”, naveo je Milačić.

On je kazao da se Dan demokratije slavi kao državni praznik u drugim zemljama.

Državni praznici u Crnoj Gori su 21. maj – Dan nezavisnosti i 13. jul – Dan državnosti.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније