Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

03. 06. 2021. 15:18   >>  15:19 5

NVO

Skupština da usvoji Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Skupština Crne Gore treba da usvoji Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici, posebno zbog nedavne relativizacije tog zločina od pojedinih predstavnika vlasti, smatraju u nevladinom (NVO) sektoru.

U zajedničkom saopštenju Akcije za ljudska prava, Centra za građansko obrazovanje, ADAMAS-a, Centra za žensko i mirovno obrazovanje, Centra za ženska prava, Crnogorskog komiteta pravnika za ljudska prava, Evropske asocijacije za pravo i finansije, Politikon mreže i NVO PRIMA, navodi se da je poražavajuće da su ti ljudi i dalje na funkcijama.

Kako su naveli, odluka Odbora za ljudska da ne podrži predlog Rezolucije o genocidu u Srebrenici
predstavlja nastavak negativnog trenda da relativizacije najmasovnijeg zločina na tlu Evrope poslije Drugog svjetskog rata i presuda međunarodnih sudova od javnih funkcionera u Crnoj Gori.

„Neprihvatanje presuda međunarodnih sudova dovodi u pitanje kapacitet Crne Gore za članstvo ne samo u Evropskoj uniji već i u Ujedinjenim nacijama“, upozorili su iz tih NVO.

Oni su naglasili da je Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici neophodno usvojiti posebno zbog nedavne relativizacije tog zločina od nadležnih predstavnika nove vlasti, kao što su ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić i predsjednik Odbora za ljudska prava i slobode, Jovan Vučurović.

„Poražavajuće je to što se oni i dalje nalaze na tim funkcijama u državi koja stremi usvajanju i primjeni
najboljih demokratskih standarda i praksi“, smatraju potpisnici saopštenja.

Zato bi se, kako su naveli, usvajanjem predložene Rezolucije pokazalo da većinska Crna Gora iskazuje dostojno poštovanje žrtvama srebreničkog genocida i da prihvata međunarodnopravni poredak tako što poštuje presude medjunarodnih sudova.

S druge strane, smatraju u tim NVO, za protivljenje rezoluciji nema opravdanog razloga.

Prema njihovim riječima, to što su predlagači sada opozicione stranke, koje su tu rezoluciju mogle da predlože i dok su bile na vlasti, samo po sebi nije nikakav razlog da joj se bilo ko danas suprotstavi.

Navodi da, iako je činjenica da je Skupština 2009. godine usvojila Deklaraciju o prihvatanju Rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici, predložena rezolucija ide korak dalje, jer izričito navodi da je zločin u Srebrenici bio genocid, proglašava 11. jul za Dan sjećanja na žrtve Srebrenice i zabranjuje javno negiranje postojanja ili umanjenja tog genocida.

„Neusvajanje rezolucije će izvjesno nanijeti štetu Crnoj Gori u procesu pridruživanja Evropskoj uniji“, smatraju potpisnici saopštenja.

Oni su podsjetili da je nedavno, u Nezvaničnom dokumentu Evropske komisije za poglavlja 23 i 24 , jasno rečeno da napredak Crne Gore ka EU „podrazumijeva demonstraciju jače političke volje vlasti za rješavanje preostalih izazova, što uključuje odbacivanje i osuđivanje svakog poricanja, relativizacije ili pogrešnog tumačenja genocida u Srebrenici“.

„Ovakav negativan stav Odbora za ljudska prava i slobode očigledno šteti evropskim integracijama, pa predlažemo da se Predlog rezolucije o genocidu u Srebrenici dostavi na razmatranje i Odboru za evropske integracije“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da u tim NVO nadaju da će Skupština usvojiti predloženu rezoluciju i uspostaviti Dan sjećanja na žrtve tog zločina, i time pokazati da većina građana i građanki Crne Gore osuđuje srebrenički genocid.

„Podsjećamo da istraživanja javnog mnjenja pokazuju da i znatna većina stanovništva Crne Gore to prihvata, pa očekujemo da i njihovi predstavnici i predstavnice u Skupštini budu makar na tom nivou“, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније