Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ TVCG ]

06. 06. 2021. 19:55 >> 19:55
1

KORONA I MJERE

Dvostruki aršini u primjeni zakona

Epidemija koronavirusa otkrila je sve manjkavosti naših institucija. Masovna kršenja epidemioloskih mjera prolazila su nekad bez odgovornosti, ali su zato nerijetko pojedinci strogo kažnjavani. U prilog tome govori i to da institicija ombudsmana, u prethodnoj godini bilježi rekordan broj pritužbi građana na kršenja ljudskih prava. Brojni primjeri koji su pokazali da Crna Gora nema jednakost kada je u pitanju primjena zakona zabrinjava i to je nešto što se mora hitno mijenjati, poručuju iz Građanske alijanse.

Od kada zna za sebe Dušan Golić zna i za ovu stazu. Ipak, na sve lijepe dane provedene na rijeci Zeti, samo je jedan uspio da baci sjenku. Susret sa drugovima upravo na ovom mjestu, u aprilu prošle godine, kada je na snazi bila mjera zabrane okupljanja više od dvije osobe, Dušan će pamtiti cijelog života.

"Zatvoreni smo bili, izašli na vazduh, ja sam krenuo da kupim majki hljeb i svratio dva minuta, došla je policija i rekli da moramo do stanice da pođemo stavili su nas svu noć u pritvor. Glavni tužilac nam je odredio kaznu po hiljadu eura, po godinu dana uslovne i hiljadu eura da se plati u roku od nedelju dana", priča za TVCG Dušan Golić.

I nije samo to cijena koju je platio ovaj dvadesetogodišnji mladić - zato što tada nije postupio po zdravstvenim propisima koji se odnose na suzbijanje opasne zarazne bolesti - sada ima dosije u policiji. I nije jedini.

"Građani su žalili da su takva ograničenja primijenjena na nezakonit način da nijesu imala odgovarajući cilj, da su bila previše restriktivna i ono što su se građani žalili da je u velikom broju slučajeva bilo selektivne primjene odnosno različite primjene u istim ili sličnim situacijama", kazao je Siniša Bjeković, zaštitnik ljudskih prava i sloboda.

Da su svi oni koji su se žalili u pravu svjedoće brojna masovna kršenja mjera poput izbora, patriotskih skupova, sahrane mitropolita Amfilohija, proslave 21.maja i izborne pobjede ali i posljednjeg dočeka novoizbaranog mitropolita.

Za sve navedeno niko nije snosio odgovornost i sve to govori o dvostrukim aršinima. Kada se osvrnu na taj period u Građanskoj alijansi nemaju dilemu - mjere su donosili, ali ih i kršili oni koji bi trebalo da budu primjer.

"Imali smo bizarne situacije gdje su kažnjavana lica koja su bila ispred zgrade, a uslovno rečeno da su prekršili mjere da li je to policijski čas da li je to nošenje maski ili br lica na jednom mjestu, to su sve situacije koje dovode do apsurda da imamo pojedince koji se kažnjavaju, a ovamo imamo hiljade i hiljade građana koji se okupljaju a ne snose nikakve posljedice", kazao je Zoran Vujičić iz Građanske alijanse.

Sve je to vidio i ombudsman, ali kaže da se sa istom praksom nastavlja. I da i dalje postoje oni za koje zakon ne važi.

"Ne postoji nijedan pravni osnov koji će nekome dati više prava da ne koristi odnosno da ne bude obavezan tim mjerama u odnosu na ove druge pogotovo ne ti eklatantni primjeri gdje su korišćene takve privilegije za vjerske, političke i druge skupove gdje je bila tolerancija takvog ponašanja", dodao je Bjeković.

Zbog svega, Dušan smatra da je krivični dosije teret kojeg bi trebao biti oslobođen.

"Najgore mi je što imam sad otvoren dosije i što me to prati svuđe đe god krenem imam to kad me provjere, samo da mi se to makne jer nisam imao problema sa zakonom nikad.

Nada da bi do toga moglo i doći stiže od ministra unutrašnjih poslova.

"Danas te mjere prosto niko ne uzima previše ozbiljno, svi mi smo ih manje više kršili. U redu sve to, povlači se crta, mi smo u moralnoj obavezi kao društvo, kao država da donesemo zakon o amnestiji tih lica, da im se brišu uslovne osude da im se u krajnjem da se brišu iz kaznene evidencije da bi mogli normalno da se zaposle", kazao je ministar Sergej Sekulović.

Na žalost, korona kriza potvrdila je onu staru- da su pravila tu da bi se kršila, ali ne i da zakon važi jednako za sve.

Marija Radulović, RTCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније