Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Vikend novine ]

12. 06. 2021. 08:02   >>  08:47 8

KATNIĆ

"Okrivljeni pišu zakone da me sklone"

Kompletna situacija oko usvajanja sistemskih zakona u Skupštini Crne Gore, pogotovu Zakona o tužilaštvu, apsurdna je, imajući u vidu da se većina obezbjeđuje glasovima okrivljenih za pokušaj državnog udara, za organizovanje kriminalnih grupa za pranje novca, odnosno preko poslanika koji su u konfliktu interesa, kazao je glavni specijalni tužiocilac Milivoje Katnić za Vikend novine.

“Od trenutka kada sam preuzeo istragu u slučaju pokušaj terorizma DF, uz ogromnu pomoć medija koji danas navodno napadaju taj politički subjekt, sve radi da se Milivoje Katnić skloni. Prisjetite se kuda su sve išli da lobiraju protiv Specijalnog tužilaštva, i mene, generalno protiv državnog tužilaštva uopšte”, kaže Katnić.

Prema njegovim riječima promjenom vlasti uspjeli su da izdejstvuju promjenu tužilačkog zakona, uprkos činjenici da nijesu ispoštovane pojedine preporuke na koje je Venecijanska komisija upozoravala.

“I to je bilo malo, već su, da bi se osigurali, preko amandmana u Zakonu o radu napravili začkoljicu ne bi li me se otarasili”, istakao je Katnić.

Glavni specijalni tužilac podsjeća na svoju diskusiju u Skupštini, 7. juna, gdje je ponovo bio prozivan od strane Demokratskog fronta.

“Ponoviću i ovom prilikom, Glavni specijalni tužilac i ovo tužilaštvo nije progonilo DF, nego počinioce krivičnih djela do stepena osnovane sumnje. Nemam nikakvu dilemu da je Zakon o tužilaštvu donijet zbog Milivoja Katnića, što je uopstalom potvrdio poslanik Fronta Slaven Radunović u svojoj diskusiji i to sam mu i rekao, i zahvalio na iskrenosti”, rekao je Katnić.

Podsjeća da mu je tada kazao da nije kriv što je morao da optuži njegovog sina za učešće u kriminalnoj organizaciji za pranje novca.

“To je potvrdio sud. Ponoviću isto što sam njemu saopštio nemam ništa protiv njih lično, naprotiv sve sam radio da ti momci prođu što blaže. Ali, ni Radunović, niti poslanik Krapović, Knežević ne pominju da su u konfliktu interesa. Po kojem moralnom osnovu i pravnom načelu oni mogu da glasaju za određena pravna rješenja? Lica koja su u konfliktu interesa ne mogu donositi odlike na bilo kom nivou, kamoli u najvišem zakonodavnom domu. Javnost zna da se u sudskim sporovima, ukoliko postoji sumnja u konflikt interesa, sudija isključuje iz tog predmeta”, objašnjava Katnić.

Osvrćući se na dešavanja u parlamentu tokom njegovog izlaganja povodom izvještaja o radu GST za 2019. godinu, Katnić ističe da se od predstavnika naroda očekuje da poštuju institucije i nosioce javnih funkcija i da bi trebalo da vode računa što će o bilo kojem drugom nosiocu javne funkcije reći.

Rad Tužilaštva se cijeni kroz činjenice

Katnić naglašava da se rad tužilaštva i SDT-a, kao i glavnog specijalnog tužioca cijeni kroz činjenice, kroz iskaz i njihove rezultate koji se mogu jedino cijeniti kroz odluke nadležnih sudova. Očekuje da će nadležni reagovati zbog iznošenja njegovih ličnih podataka, što je u parlamentu uradio poslanik DF -a, a čime je učinjeno krivično djelo.

“Nije na poslanicima da utvrđuju da li sam ispunio usloveza penziju, a nijesam, već je to posao nadležnog organa”, kaže Katnić, podsjećajući da je po pitanju tužilaca Venecijanska komisija rekla svoje.

Podsjetimo, amandman na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu podnijeli su poslanici Demokratskog fronta DF Milan Knežević i Maja Vukićević.

Novim rješenjem predviđeno je smanjivanje granice za prestanak radnog odnosa po sili zakona sa 67 na 66 godina, i dodatno za određeni broj godina ako je zaposleni radio na radnim mjestima sa beneficiranim radnim stažom.

U obrazloženju je navedeno da je izmjena neophodna da bi se izvršilo “usklađivanje Zakona o radu sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju jer se norma za odlazak u penziju u pogledu navršenih godina života razlikuje u pomenutim zakonima”, što je za mnoge crnogorske pravnike neodrživo rješenje, o čemu treba da se izjasni Ustavni sud.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније