Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

15. 06. 2021. 13:57 >> 13:58
1

LOVĆENSKE STRAŽE

"Još jedan metak u čelo crnogorskoj kulturi"

Kada hram Hristovog vaskrsenja SPC u Crnoj Gori postane generalni pokrovitelj filma Borisa Malagurskog „Crna Gora podeljena zemlja“, a klerikalna bratija preuzme mentorstvo, događa se smrt umjetnosti, poručuju iz Upravnog odbora nevladine organizacije “Lovćenske straže 1990.”

“Hoće li Crnogorska akademija nauka i umjetnosti, bezglasno i pognute glave dočekati i ovaj metak u čelo? Hoće li će se njen predsjednik ponovo zagrnuti tamnom zavjesom „teatra apsurda“ koji je napravio od ove nacionalne kuće najumnijih i najrelevantnijih „sudija“ naučnog, kulturnog i umjetničkog pregnuća upisane na globalnoj mapi civilizacijskog napretka prije pola stoljeća”, poručuju iz Lovćenskih straža.

Kažu da ima u CANU-u „odrođenoj kući dosta poročnih sudija, kvaziakademika i idolopoklonika „srpske kuće“.

“Uz duboki naklon i poštovanje akademicima od kojih smo naučili i od kojih će generacije učiti „kako treba s besmrtnošću zborit“, obraćamo se onom „materijalnom“ dijelu intelektualne kvazielite koja je strmoglavo „pala s vrha brijega“ da će ih u podnožju ubrzo dočekati dostojanstveni naslednici uzvišenih predaka s porukom Valtazara Bogišića: „I što nije zabranjeno, može da ne bude pošteno“. Vaša je ćutnja sramotna!”, stoji u saopštenju Lovćenskih straža.

Najava, da će film „Crna Gora podeljena zemlja“ biti prikazati u nekim crnogorskim gradovima pokrenula je, kako kažu, patriotski pokret Lovćenske straže 1990. da skupa sa svim crnogorskim građanima pruži otpor i kaže ne - fašizaciji crnogorskog društva, religijskom monopolu SPC u multietničkoj Crnoj Gori, kao i falsifikovanju istine i istorije crnogorske.

“Lovćenske straže 1990. će biti najoštriji i najozbiljniji protivnici prikazivanja pomenutog filma, pa ovim putem upućujemo svoju podršku i sa svojim članstvom i simpatizerima se pridružujemo najavljenom protestu koji organizuje NVO „Forum slobodnih građana Luča“ koji će se održati u petak, 18. juna u 20 časova, u blizini Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici”, poručuju iz UD “Lovćenskih straža”.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније