Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

16. 06. 2021. 14:52 >> 16:17

HRA

"Objaviti intervjue kandidata za predsjednika suda"

Akcija za ljudska prava je zatražila danas od Sudskog savjeta da objavi biografije i programe rada svih kandidatkinja i kandidata koji su se prijavili na treći oglas za predsjednika/cu Vrhovnog suda, a od Vrhovnog suda da i Opšta sjednica tog suda otvori za javnost razgovore koje će obaviti sa četvoro prijavljenih kandidatkinja i kandidata.

"Prema Zakonu o sudskom savjetu i sudijama, kandidati za predsjednika suda su dužni da uz prijavu na javni oglas podnesu i program rada, koji sadrži predlog organizacije posla u sudu sa indikatorima za unaprijeđenje rada za vrijeme od pet godina. Program rada kandidata jedan je od tri kriterijuma na osnovu kojih se vrši izbor, pored ocjene rada i intervjua", navode iz HRA.

Kao primjer dobre prakse iz regiona istiu Hrvatsku u kojoj je trenutno u toku postupak izbora predsjednika/cu Vrhovnog suda.

Tamo je, kako navode, nadležno Državno sudbeno vijeće odmah na svom sajtu objavilo biografije i programe rada svih prijavljenih kandidata: http://www.dsv.pravosudje.hr.

S druge strane, u Crnoj Gori, kako kažu, programi rada kandidata za predsjednike sudova ne samo što se unaprijed ne objavljuju, nego se i ne dostavljaju ni nakon okončanog postupka izbora.

"Akcija za ljudska prava se još 2019. godine obratila Sudskom savjetu zahtjevom za slobodan pristup informacijama, kojim smo tražili na uvid programe rada kandidata za izbor predsjednika Privrednog suda Crne Gore, kao i predsjednika osnovnih sudova u Kotoru, Baru, Plavu, Rožajama i Podgorici, koji su se prijavili na javni oglas broj 01-8180/18-3 od 11.01.2019. godine. Sudski savjet je odbio taj naš zahtjev u cjelosti, zato što bi "objavljivanje tražene informacije ugrozilo sudijsku nezavisnost, diskreditovalo sudiju u očima javnosti i učinilo ga ranjivim na pokušaje uticaja, te bi izložili sudiju verbalnim i drugim napadima”, navode u saopštenju.

Agencija za zaštitu podataka o ličnosti i slobodan pristup informacijama, istakli su, već dvije godine nije odlučila o žalbi HRA protiv tog rješenja Sudskog savjeta.

Podsjećaju da se na javnim intervjuima sa kandidatima komentarišu i programi rada koje su dostavili, tako da nema razloga da se oni ne objave i prije donošenja odluke o izboru.

"Postupak izbora predsjednika/ce Vrhovnog suda izgleda tako što, na osnovu Zakona o sudskom savjetu i sudijama, prijavljeni kandidati koji ispunjavaju propisane uslove prvo obavljaju razgovor sa Opštom sjednicom Vrhovnog suda, a onda se tajnim glasanjem i dvotrećinskom većinom ukupnog broja sudija Vrhovnog suda utvrđuje predlog samo jednog kandidata sa kojim Sudski savjet sprovodi javni intervju i donosi odluku o izboru", poručuju iz HRA.

Isitču da kako javnost može da prisustvuje samo intervjuu Sudskog savjeta sa tim jednim kandidatom, smatraju da bi Opšta sjednica trebalo da otvori za javnost razgovore koje obavlja sa svim prijavljenim kandidatkinjama i kandidatima i tako unaprijedi transparentnost izbornog postupka, posebno jer je on propisan tako da ključnu odluku donosi Vrhovni sud.
      

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније