Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ TVCG/Mina ]

21. 06. 2021. 19:47   >>  20:46 1

ĐUKANOVIĆ U POSJETI

Bar može da povuče razvoj države

Bar nije samo uzorni model razvoja, nego i ozbiljna lokomotiva koja može da povuče ekonomski i društveni razvoj države u cjelini, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović prilikom posjete toj opštini.

On je rekao da mu je zadovoljstvo što je danas u posjeti lokalnoj upravi i gradu u cjelini.

“Ovo je dobra prilika da pred početak samog špica turističke sezone porazgovaram sa čelnicima Bara o pripremi grada za ovu turističku sezonu, a da istovremeno iskoristimo priliku i da rezimiramo sve što je urađeno u prethodnom periodu i što su prioriteti razvoja barske opštine u narednim godinama”, naveo je Đukanović.

Prema njegovim riječima, barska opština je uzorna kada je u pitanju razvoj Crne Gore u cijelini.

“Kroz ukupnu istoriju imali smo jedno vrlo odgovorno upravljanje, jedan vrlo osmišljen razvoj, vrlo odgovornu i efikasnu realizaciju po pitanju definisanih razvojnih vizija”, naveo je Đukanović.

On je kazao da mu je drago da ni vanredne okolnosti u posljednjih godinu i po nijesu spriječile ovu garnituru ljudi koji upravljaju barskom opštinom da obave svoj dio posla.

“Tako da sam danas imao mogućnost da i na terenu, kroz posjetu završnim radovima na jednoj saobraćajnoj dionici u opštini Bar, ali i kroz uvid u video materijal u ono što je rađeno na razvoju infrastrukture tokom gotovo tri godine, posvjedočim da se radilo intenzivno, odgovorno, da se doprinosilo razvoju Bara u prethodnom periodu”, dodao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, ozbiljna su sredstva, prije svega iz lokalne kase, uložena u saobraćajnu i komunalnu infrastrukturu.

“Tu je svakako podrška države mogla biti i veća i mislim da će svakako biti veća u godinama koje slijede, jer postoji apsolutna svijest u vrhu države da je Bar ne samo uzorni model razvoja, nego i ozbiljna lokomotiva koja može da povuče ekonomski i društveni razvoj države u cjelini”, kazao je Đukanović.

On je rekao da je, pored razvoja infrastrukture, kroz razgovore sa predstavnicima Savjeta za ekonomski razvoj Bara, shvatio da i dalje u preduzećima koja rade na prostoru opštine, ima i dovoljno promišljenosti i odlučnosti da se nastavi sa razvojem tih privrednih djelatnosti.

“Posebno me ohrabruje taj podsticaj preduzetništva, uključujući i žensko preduzetništvo gdje je Opština Bar uložila puno napora koji je rezultirao, pa danas imamo nova preduzeća, mala preduzeća, nove zaposlene u tim preduzećima”, naveo je Đukanović.

On smatra da je riječ o jednom skladnom razvoju, kako krupnih industrija, krupnih privrednih djelatnosti, tako i preduzetničkih inicijativa.

“Ono što je važno reći jeste da postoje strateška dokumenta za budući razvoj. Jako je važno da se tokom prethodnog perioda nije zapostavila ta potreba da se dalje trasira razvoj, da se dalje definišu vizije”, kazao je Đukanović.

Bar je, kako je naveo, definisao svoju viziju do 2025. godine.

“Tako da vjerujem da imamo uslove da, nakon okončanja ovih problema koje smo imali sa pandemijom, stvorimo uslove da se Bar svojim punim kapacitetima posveti svom razvoju i svom doprinosu ekonomskom i društvenom razvoju Crne Gore”, rekao je Đukanović.

On je kazao da se vraća, kao i uvijek iz Bara, pun optimizma.

“Vjerujem da ćemo u narednom periodu razvojne kapacitete ovog grada na dobar način iskoristiti i da će to biti na dobrobit naše države”, zaključio je Đukanović.

Predsjednik Opštine Dušan Raičević kazao je da je zadovoljan posjetom Đukanovića i prihvatanjem inicijative za organizaciju zajedničkog sastanka.

On je rekao i da je zadovoljan prilikom da Đukanovića upoznaju sa svim aktivnostima koje lokalna uprava sporovodi u periodu nešto kraćem od tri godine.

“I to, prije svega, moramo posebno da istaknemo s obzirom na to da polovina tog mandata lokalne uprave su bile sve samo ne regularne okolnosti, prije svega izazvane pandemijom kovid 19, za koju se nadam da je iza nas”, naveo je Raičević.

On je kazao da su upoznali Đukanovića sa svim infrastrukturnim radovima koji se vrijedno realizuju na teritoriji te opštine, bilo u dijelu infrastrukture, vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda, saobraćajne infrastrukture, projekata od opšteg interesa.

Raičević je naveo da su imali priliku i da kroz komunikaciju prezentuju da su nastojali i uspjeli da kreiraju povoljan biznis ambijent koji je doveo do toga da danas u Baru imaju značajne razvojne projekte, posebno u oblasti turizma.

“Projekti koji u narednih pet godina trebaju da ponude adekvatno rješenje za turističku ponudu našeg grada. Vrijednost tih projekata je blizu 200 miliona EUR. Raduje nas činjenica da smo u saradnji sa tim investitorima zajednički kreirali povoljan ambijent”, naveo je Raičević.

On je rekao da su upoznali Đukanovića sa lokalnim politikama koje promovišu samozapošljavanje i jasno opredjeljenje Opštine Bar da, u saradnji sa preduzetnicima, ide u pravcu kreiranja novih radnih mjesta kao najznačajnijeg zajedničkog zadatka.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније