Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

22. 06. 2021. 19:36 >> 19:37

REAGOVANJE POPOVIĆ

"Službenica Centra nije vršila prisilu nad djecom"

Iz Centra za socijalni rad saopšteno je da je njihov službenik, na poziv policije, izašao na teren u slučaju oduzimanja djece od prije sedmicu, te da nije bio u mogućnosti da prekine izvršenja sudske presude, jer za to nemaju zakonsku mogućnost. Ističu da je to u nadležnosti postupajućeg sudije ili sudskog izvršitelja, koji u tom slučajuni jesu bili prisutni, iako su, kako navode, bili u obavezi.

Naglašavaju da je prisutna radnica Centra nekoliko puta skrenula pažnju policijskim službenicima da su djeca pod stresom i da postupaju sa posebno mpažnjom, uz uvjerenje da je izostala dobra koordinacija između ustanova i da ova mora da bude poboljšana.

"Potrebno je da se osigura da se prilikom sprovođenja sudskih presuda sprovede odgovarajuća profesionalna priprema i plan u cilju zaštite najboljeg interesa djece", navodi se u saopštenju, koje potpisuje direktorica JU Centar za socijalni rad za Glavni grad Podgorica i opštinu u okviru Glavnog grada Golubovci i opštinu Tuzi Marija Popović .

Navode i da njihova službenica nije vršila prisilu nad djecom.

Dodaju da je Odsjek za inspekciju socijalne i dječje zaštite obavio nadzor nad predmetom, da supokrenuti postupci radi utvrdjivanja eventualne odgovornosti svih službenika,da je proces u toku ispitivanja i da će biti sankcionasano svako postupanje van zakonske regulative, te da je zamijenjen postupajući voditelj tog slučaja.

"Maloljetni B.B. i T. B. se redovno posjećuju i pruža im se psihosocijalna podrška, sa čim će se aktivno nastaviti u narednom periodu. Djeca imaju pravo i na majku i na tatu i obezbijediće se pomoć i podrška pri kontaktu sa oba roditelja. Slučaj se u našem Centru i dalje pomno prati, a stručni radnici će nastaviti da preduzimaju sve raspoložive mjere i radnje iz svojih nadležnosti", piše u saopštenju Popović.

Inspekcija je utvrdila da Popović nije u skladu sa Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti i Statutom ustanove, organizovala rad i vodila računa o zakonitosti rada u slučaju oduzimanja djece od prije sedmicu koji je potresao javnost. Kako je utvrđeno, ona nije spriječila da se nestručnim i nesavjesnim radom prouzrokuje šteta korisnicima i javnoj ustanovi, suprotno javnom interesu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније