Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

23. 06. 2021. 08:15 >> 08:20

TOMOVIĆ

Izmjenama Zakona brže do informacija

Programom rada Vlade usvajanje izmjena i dopuna Zakona o slobodnom pristupu informacijama očekuje se u trećem kvartalu ove godine, kazala je u Jutarnjem programu načelnica Direkcije za upravni postupak i slobodni pristup informacijama Marija Tomović. Ona tvrdi da će izmjenama i dopunama biti olakšana primjena zakona kao i da će proces dobijanja informacije od javnog interesa biti lakši i brži.

Tomović je u Jutarnjem programu TVCG objasnila da su relevantni subjekti ukazali na nedostatke u primjeni Zakona o slobodnom pristupu informacijama koji se posebno odnose na transparentnost rada organa vlasti.

“Pojedine nejasnoće u primjeni, nedovoljna uređenost pojedinih instituta, neusaglašenost sa materijalnim i procesnim zakonima bili su opredjeljujući pa radimo na izmjenama i dopunama Zakona”, kazala je Tomović.

Ona je naglasila da je broj izmjena veliki .

“Osnažili smo obavezu proaktivnog objavljivanja informacija. To znači da su organi vlasti obavezni da na određenom mjestu objave određenu vrstu i sadržinu informacija. Dodatno smo izmijenili vodič za pristup informacijama organa vlasti što će dovesti do efikasnije primjene i boljeg snalaženja. Prvi put uvodimo da se u organima vlasti mora izričito odrediti službenik za informacije to će doprinijeti efikasnosti ostvarivanja tog prava”, kazala je Tomović.

Istakla je da su dodatno uredili i načine pristupa informaciji.

“Pa tako sad podnosilac zahtjeva može da bira kako će ostvariti pravo na pristup informaciji, da li želite da to bude skenirano, kopirano, da prepišete ili smo ostavili opciju da se to uradi na neki drugi prikladan način”, kazala je ona.

Propisali su i posebne rokove za postupanje organa vlasti i Agencije.

“Dodatno smo uredili postupanje organa vlasti kada primi nerazumljiv zahtjev. Uredili smo i to da bez prevelikog formalizma niko ne može odbiti vaš zahtjev ukoliko ga nijeste podnijeli na propisanom obrascu i propisali smo dodatne razloge za preovlađujući javni interes gdje će se sprovoditi test štetnosti koji će odlučiti da li je javni interes preovladao kako bi neko dobio informaciju koju traži”, kazala je Tomović.

Napomenula je da je sjutra javna rasprava na kojoj će biti uvažene sve primjedbe.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније