Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dan ]

25. 06. 2021. 06:35 >> 06:38

NOVAKOVIĆ TVRDI

U Ustavnom sudu i sudije bez pravosudnog

Sudije Ustavnog suda poslednjih godina nije birala struka, nego politika, a neki od njih nemaju položen ni pravosudni ispit i pojedini prije izbora na tu poziciju nijesu imali nikakvih dodirnih tačaka sa pravosuđem, ukazala je Jadranka Novaković, rukovodilac odjeljenja za ustavne žalbe i kandidat za sudiju Ustavnog suda.

Nju je juče, kao i Ranka Vukića i Tatjanu Ljujić, saslušao Ustavni odbor, koji će danas nastaviti intervjue sa drugim kandidatima za sudije Ustavnog suda.

Novaković je poslanicima kazala da je zaposlena u Ustavnom sudu i iznijela niz kritika na račun rada te istitucije, ukazujući da u njoj, kako je kazala, vlada amnezija i da se odluke donose po političkom diktatu, te da je do sada sedam puta konkurisala za različite sudske pozicije, ali nije bila kandidat nijedne partije pa nije dobijala posao.Na pitanje predsjednice Ustavnog odbora Simonide Kordić (Demokratski front) da li smatra da su mišljenja Venecijanske komisije obavezujuća, te da li smatra da predsjednik države Milo Đukanović ima pravo da meritorno odlučuje o imenovanjima ambasadora, Novaković je odgovorila da mišljenje VK ne obavezuje i da predsjednik nema ovlašćenje da meritorno odlučuje o ambasadorima.

Poslanik DF-a Branka Bošnjak kazala je da joj je drago da se čuju kritike i iz samog suda. Bošnjak je pitala Novaković za koje odluke smatra da nisu na ponos suda, a ona je odgovorila da ima i dobrih stvari u Ustavnom sudu, ali se one ne mogu vidjeti zbog nekih postupaka.

“Ustavni sud posmatram kao državu u malom. Nažalost, većina se opredjeljuje po političkoj matrici, ne svi naravno. Najviše me boli odluka koja se tiče radnika „Radoja Dakića“, koja nije izvršena i koju će država da plati. Što se tiče odluke o naknadama majkama, u Ustavnom sudu su zaboravili šta je pozitivna diskriminacija. Majke nisu tražile to, to je suština, one su dobile nešto. Primjena je bila haotična, možda i namjerno, i to je trebalo da bude definisano, jer su došle u obzir žene za koje ja nisam vjerovala da mogu biti uključene”, kazala je Novaković.

Ona je dodala da u Ustavnom sudu često imaju neusaglašene stavove sudija i stručne službe, a problematizovala je i način izbora sudija.

“Mi imamo problem u Ustavnom sudu, koji je zadnjih pet godina kulminirao jer se za sudije biraju ljudi koje bira politika, a ne struka. Mi imamo sudije koje nemaju ni položen pravosudni ispit, a ukidaju se odluke najvišeg redovnog suda, to jest Vrhovnog suda. Imamo sudije koje nijesu imale dodirnih tačaka sa pravosuđem. U poslednje vrijeme se stalno govori o prilivu predmeta u Ustavni sud i zaostatku, čuje se to i od sudija, ali moram reći, što se tiče donošenja konačnih odluka, one se donose većinom glasova. Tu ima odluka koje nijesu na ponos Ustavnom sudu, niti će biti. Takve odluke nijesu potpisivane u službi gdje ja radim”, rekla je Novaković.

Ona je kazala da tek sad, nakon 30 godina, vidi da se svi čude dijeljenju stanova i kredita sudijama, a ona to gleda cijeli radni vijek. Istakla je da vjeruje u momenat promjene zbog mladih čije vrijeme tek dolazi.

Kandidat Tatjana Ljujić kazala je da poslanik ne može odgovarati za javno izgovorenu riječ, ali da mora trpjeti veći stepen kritike.

Ona je izbjegla da komentariše meritorno odlučivanje predsjednika države Mila Đukanovića o imenovanju ambasadora, a na pitanje poslanika Suade Zoronjić kada misli da bi bio povoljan trenutak za razrješenje predsjednika države, odgovorila je kontrapitanjem da li je ikada povoljan trenutak i dodala da to nije pitanje za sudiju Ustavnog suda.

Poslanik DF-a Milun Zogović pitao je Ljujić da li misli da je Đukanović prekršio Ustav izjavom da predstavnici države Crne Gore ne mogu biti oni koji 2006. nisu bili za nezavisnost.

“Neću vam odgovoriti na to pitanje jer ga doživljavam kao političko”, odgovorila je Ljujić, koja tvrdi da je nije strah da odgovori na to pitanje.

Kandidat za sudiju Ranko Vukić kazao je da mu je motiv za kandidaturu želja da doprinese radu Ustavnog suda i da napreduje.

Poslanik Demokrata Vladimir Martinović ga je pitao kako bi riješio zaostatak od 3.500 ustavnih žalbi, a Vukić je odgovorio da treba povećati broj izvršilaca i obezbijediti efikasan rad.

Branka Bošnjak je pitala Vukić da li je predsjednik države Milo Đukanović prekršio Ustav kada je lani odložio izbore u Tivtu, a nije bilo proglašeno vanredno stanje, te da li smatra da su majkama neustavno ukinute nadoknade.

Vukić je odgovorio da izbori nisu mogli biti odgođeni jer nije bilo proglašeno vanredno stanje i da su naknade majkama stečeno pravo.

Upitan kako bi odlučivao u slučajevima prema Đukanoviću, odgovorio je da bi odluke donosio na osnovu činjenica.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније