Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

29. 06. 2021. 10:24 >> 10:50

CEGAS

Ne sređivanje biračkog spiska, opstruiranje izbora

Crnogorska javnost dobro je upoznata sa kontroverzama koje okružuju birački spisak, koji se izvodi iz dvije evidencije – registra državljana i registra prebivališta i boravišta, koji se razlikuju, pa prema ocjeni Centra za građanske slobode, ćutanje nadležnih institucija na ove probleme se sada i zvanično može protumačiti kao saučesništvo u opstruiranju izgradnje pravne države i stvaranja uslova za fer i slobodne izbore.

Prema posljednjim podacima koje je Centar za građanske slobode dobio iz MUP-a, državljana Crne Gore ima preko 760.000, državljana sa prijavljenim prebivalištem u Crnoj Gori oko 640.000.

Podaci Uprave za statistiku (Monstat), a koji se tiču broja stanovnika, kako ističu, nijesu se drastično mijenjali u posljednjih 10 godina – 620.079 prema popisu iz 2011. godine, a procjene 1. januara 2021. iznose 620.739. 2012. godine, birački spisak brojao je 514.055, a 2020. godine 540.026.

"Ko griješi u svojim procjenama? Uprava za statistiku, čije podatke preuzimaju međunarodne institucije kada rade izvještaje za Crnu Gore ili Ministarstvo unutrašnjih poslova, krovna institucija koja reguliše ove registre? Uprkos dugogodišnjim apelima od strane nevladinih organizacija i pojedinih političkih subjekata, crnogorske institucije kao da po svaku cijenu ne žele da krenu u rješavanje ovog problema. Njihovo ćutanje na ove probleme se sada i zvanično može protumačiti kao saučesništvo u opstruiranju izgradnje pravne države i stvaranja uslova za fer i slobodne izbore. Više je nego očigledno postalo da je ovo stanje u evidencijama plod političkih manipulacija koje su godinama prisutne. Crna Gora stagnira po velikom broju parametara, pa uključujući i broj stanovnika, stoga je prosto apsurdno da se birački spisak poveća za 5% (26.000) u osam godina, a populacija za svega 0,1% za 10 godina", naglašavaju u CEGAS-u.

Smatraju da je ovo problem koji se više ne smije ignorisati, jer direktno negativno utiče na razvoj pravne države u Crnoj Gori, proces evropskih integracija, ali i sam suverenitet države.

"Trenutno, sa ovakvim stanjem u evidencijama, nijesu mogući fer i regularni izbori, nije moguć ni ulazak u Evropsku Uniju, niti izgradnja demokratskog društva, a legitimitet samih institucija je doveden u pitanje.

U prilogu je video na ovu temu, koji je pripremio Centar za građanske slobode (CEGAS), uz podršku Balkan Civil Society Development Network (BCSDN).

https://www.otvoreniportal.me/vijesti/problem-evidencija-koliko-nas-zapravo-ima

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније