Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

02. 07. 2021. 12:34   >>  12:47

KOMISIJA TVCG

Podržali pet od šest prispjelih projekata

Komisija za izbor programskih sadržaja Televizije Crne Gore podržala je pet od šest prispjelih projekata po osnovu Javnog konkursa RTCG za ulaganje u koprodukciju.

Na osnovu bodovanja i rang liste na sredstva za realizaciju moći će da računaju Montenegro Max Film i reditelj Draško Đurović za dugometražni film “Zaliv”, Bitter Frames Production i scenarista i reditelj Branislav Milatović za kratkometražno, igrano ostvarenje “Lavež”, potom “Naročita svojstva” kratkometražni igrani film Tamare Milošević u produkciji podgoričkog Mimesisa, igrana TV serija “Komitet” Dušanke Belade koja potpisiju režiju, reditelja Nikole Ljuce, a produkciji Montenegro Sat-a iz Podgorice. Konačno, tu je i “Supermarket” Nemanje Bečanovića i Produkcije VHS DOO iz Bara.

Vodeći se umjetničkim i produkcijskim uslovima Konkursa, Komisija koju su sačinjavali rukovodilac Produkcije RTCG Dragan Tomašević, predsjednik i članovi Komisije: Vlatko Simunović urednik KUP-a, Ognjen Radulović urednik Dramskog programa, glavni reditelj Radoslav T. Stanišić i reditelj Gojko Berkuljan, prvorangiranom su dodijelili 481 bod, dok je šestoplasirano ostvarenje, koje nije zadovoljilo kriterijume, zavrijedilo 193 boda.
Predlog Komisije potpisuje generalni direktor RTCG Božidar Šundić

Predmet Konkursa bio je igrani filmski i serijski program istorijskog žanra sa crnogorskom tematikom, a trajao je trideset dana. Tematski prioritet usvojen je programsko-produkcionim planom za 2021. godinu.

Praksa saradnje RTCG da na ovaj način pomaže domaću produkciju i audio-vizuelna djela, do sada pokazala izuzetno uspješnom. Podsjetimo se samo nekih ostvarenja koja su napravila izuzetan uspjeh na međunarodnim smotrama kinematografije. Film “Granice kiše”u režiji Vlastimira Mijovića i Nikole Sudara prikazan je na preko 20 festivala i osvojio deset nagrada. Film je proglašen najboljim na festivalu “Evropa oko Evrope” u Parizu i osvojio glavnu nagradu “Pri sovaž”, kao i nagradu žirija mladih. Potom su uslijedila priznanja i na festivalima u Bergamu i u Varni.

Ostvarenje “Između dana i noći”, koje potpisuje Andro Martinović, takođe je izazvalo pozitivne kritike publike, ali i stručnih žirija, pa je, između ostalih, okićen i lentom za najbolji dugometražni igrani film na festivalu filmova Jugoistočne Evrope u Parizu – SEE A PARIS 2019. Mini serija “Grudi” rediteljke Marije Perović u koprodukciji RTCG, proglašena je za najbolju seriju na festivalu audio - vizuelnih formi Seoul International Drama Awards.

Na ovaj način RTCG nastavlja da vrši jednu od svojih osnovnih djelatnosti doprinesi razvoju crnogorske kinematografije i audio-vizuelnih djela.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније