Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

02. 07. 2021. 14:47 >> 14:48

IZABRANA NA SKUPŠTINI

Ivanović predsjednica Udruženja državnih tužilaca

Na Skupštini Udruženja državnih tužilaca koja je održana u Podgorici državna tužiteljka Vrhovnog državnog tužilaštva Đurđina Nina Ivanović izabrana je za predsjednicu Udruženja.

V.d. vrhovnog državnog tužioca Dražen Burić čestitao je državnoj tužiteljki Ivanović na izboru i istovremeno istakao značaj činjenice da je Udruženje državnih tužilaca dobilo predsjednicu koja će, kao prva među jednakima, svojim znanjem, iskustvom kao i moralnim i etičkim kvalitetima predvoditi udruženje u realizaciji Statutom proklamovanih načela i ciljeva.

“Državno tužilaštvo, čini se više nego ikada, izloženo je pokušajima javnih pritisaka i diskreditacije, koji mogu negativno uticati, kako na funkcionisanje same državnotužilačke organizacije, tako i na percepciju društva i građana o njenom radu”, ocijenio je Burić.

Burić je poručio da će Državno tužilaštvo, nezavisno od dnevnopolitičkih ili bilo kakvih drugih okolnosti, ostati jedinstveno i dosljedno u ostvarivanju Ustavom i zakonom propisanih nadležnosti, a to je gonjenje učinilaca krivičnih djela i drugih kažnjivih djela koja se gone po službenoj dužnosti.

“Trenutni društveni ambijent u kome djeluje državnotužilačka organizacija ne može se nazvati podsticajnim, ali nam ne može i ne smije biti izgovor za niži tempo rada i smanjeno zalaganje za borbu protiv svih vidova kriminaliteta”, istakao ja v.d.VDT-a.

Burić je naveo da Državno tužilaštvo, kao organ, mora učiniti sve da očuva svoju samostalnost i kroz zakonito, savjesno i etično postupanje državnih tužilaca nastavi da doprinosi ostvarivanju vladavine prava, kao vrhunskog cilja savremenih demokratskih društava i dodao da je “upravo samostalnost jedan od ključnih izazova u radu Državnog tužilaštva. Iako se retorički svi slažu sa poštovanjem državnotužilačke samostalnosti, ipak se u definisanju tog termina, u praksi, javljaju nedoumice i nerazumijevanja, nekada slučajne, a nekada i one druge”.

U tom kontekstu, kako je istakao, nemjerljiv je značaj postojanja i djelovanja Udruženja državnih tužilaca, čijim bi radom i kontinuitetom trebalo afirmisati unapređenje propisa o organizaciji i radu Tužilaštva, kao i princip samostalnosti državnotužilačke organizacije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније