Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

03. 07. 2021. 20:22 >> 20:23

PLJEVLJA

Izmještanjem Paleškog potoka do čistijih jezera i rijeke

Elektroprivreda Crne Gore privodi kraju radove na izmještanju Paleškog potoka i upajanju ovog vodotoka čiste vode u Borovičko jezero. Paleški potok ranije je tekao kroz betonske cijevi ispod deponije pepela i šljake pljevaljske Termoelektrane, a zbog dotrajalosti cijevi upijao je štetne materije sa deponije i zagađivao utoku Vezišnicu i dalje Ćehotinu.

Čistija jezera i rijeke, bogatiji riblji fond, pa i razvoj ribolovnog turizma očekivanja su pljevaljskih ekologa i ribolovaca od realizacije projekta izmještanja Paleškog potoka.

“Posmatrajući ekologiju rijeke Ćehotine, ovo je jedan od važnijih ekoloških projekata u cilju poboljšavanja kvaliteta vode rijeke Vezišnica, a samim tim i Ćehotine. Drugi aspekt je dotok nove, svježe vode u Vorovičko jezero. Na ovaj način če se poboljšati protok jezera i duplirati otoka iz Borovičkog jezera i ulivati se u Vezišnicu dajući njoj čistu vodu, za razliku od ranijih dešavanja”, kaže za TVCG Vaso Knežević, predsjednik Sportsko ribolovnog kluba Lipljen.

Izmještanje ovog vodotoka Elektroprivreda radi u okviru sanacije deponije Maljevac.

“Na taj način Borovićko jezero dobija besprekorno čistu vodu koja se inače koristi za piće čime će se ovaj prostor jezera oplemeniti. Takođe, smatram da je Paleški potok koji se uliva u Borovičko jezero da će dati puni doprinos razvijanju turističke privrede imajući u vidu da postoji niz planova da se napravi jedan sportsko rekreativni ambijent koji će oplemeniti i životni prostor ne samo mještana, nego će biti regionalni turistički potencijal”, kaže izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin.

Posljednja dionica novog korita u koje su pored Paleškog potoka upojena još dva manja vodotoka urediće se kao prirodno korito.

Efekti izmještanja Paleškog potoka su višestruki, a posao su pozdravili svi ribolovci. Razloga za zadovoljstvo imaće i svi Pljevljaci obećavaju iz EPCG.

Izvjesno je da će realizacijom ovog projekta kvalitet pljevaljskih vodotoka biti mnogo bolji, a ključno pitanje unapređenja životne sredine u Pljevljima je ekološka rekonstrukcija postojećeg bloka Termoelektrane čiji početak građani iščekuju sa nestrpljenjem.

Dejan Kandić, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније