Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

04. 07. 2021. 15:18   >>  15:21

FONDACIJE MOHANĐI I ANA I VLADE DIVAC

Prihod od humanitarne večeri za NVO Žene Bara kuvaju srcem

Humanitarno veče druženja i razgovora sa poznatim indijskim guruom Mohanđiom, sa kojeg će sav prihod biti doniran narodnoj kuhinji pri organizaciji "Žene Bara kuvaju srcem", organizuju Mohanđi Fondacija i Fondacija Ana i Vlade Divac u srijedu, 7. jula, na lokaciji Almara Beach na Luštici.

Kako ističu iz Luštica Bay, humanitarno veče je zamišljeno kao druženje i razgovor sa svjetski poznatim indijskim guruom Mohanđijem, uz tehniku Svjesnog plesanja kao specifičnog vida meditacije u pokretu koja vodi postizanju duhovne i tjelesne ravnoteže.

Prema riječima Maše Radulović, menadžerke korporativnih komunikacija u Luštici Development, slikoviti ambijent naselja ušuškanog u bajkovito okruženje, mjesto je na kojem primorska tradicija opuštenog pristupa životu susreće savremene inovacije uz pomoć kojih se brzim korakom hvata svaki dan u letu.

„U današnjem vremenu, kada jedna od najvećih mudrosti za čovjeka predstavlja traganje za ravnotežom u užurbanom svijetu obaveza i izazova, prihvatanje sebe samoga, empatija i briga o drugima, podjednako su važni za napredak društva i cijele planete kao globalne zajednice“, kaže Radulovićeva.

Gostovanje Mohanđija je organizovano u saradnji sa Fondacijom Ana i Vlade Divac. Svjetska javnost je upoznata sa djelovanjem ovog indijskog gurua, kao osnivača brojnih dobrotvornih i neprofitnih organizacija širom svijeta u kojima ljude podstiče na duhovni razvoj i izražavanje saosjećanja humanim postupcima koji imaju vrijednost za širu društvenu zajednicu. Duhovnost koju njeguje Mohanđi izražava se kroz svjesnost sa kojom prolazimo kroz sva životna iskustva, uz ideju da se duhovni razvoj odvija uporedo sa iskustvima svakodnevnog života.

"Veoma smo privilegovani što imamo priliku da Mohanđija upoznamo sa prekrasnim ambijentom koji istovremeno pruža duboka duhovna i raznolika materijalna iskustva. Želimo da se vodimo mudrim riječima Mohanđija koji kaže da pravo bogatstvo dolazi od onoga što dajemo ovoj planeti, šireći ljubav i humanost, a ne kroz ono što od nje uzimamo”, kaže Ana Divac, predstavnica Fondacije Ana i Vlade Divac.

U toku večeri, svi prisutni gosti će, uz egzotičnu muziku, iskusiti tehniku Svjesnog plesanja, meditaciju koja pomaže postizanju savršenog balansa duše i tijela na jednostavan način, kroz slobodu prirodnog, spontanog pokreta.

Druženje se odvija na engleskom jeziku, uz obezbijeđen prevod. Ulaznica, u vrijednosti od 50 eura, istovremeno predstavlja donaciju posjetilaca i organizatora koja će biti upućena narodnoj kuhinji u Baru.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније