Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

05. 07. 2021. 13:14 >> 13:15

SNP VLADI

Pristupiti rješavanju problema prirodnog priraštaja

Nova vlast rješavanju problema negativne stope prirodnog priraštaja mora pristupiti krajnje ozbiljno, jer se radi o trendovima koji bi upalili “crveni alarm” i kod država sa neuporedivo većim brojem stanovnika, saopštili su iz Socijalističke narodne partije.

Najnoviji podaci Uprave za statistiku pokazuju da je prirodni priraštaj u Crnoj Gori na kraju aprila bio čak minus 1.218, te da je bijela kuga prisutna u 21 od 24 opštine.

“Čak i u Podgorici, koja ima najviše rođenih, pozitivni prirodni priraštaj iznosi svega dva. Statistika je neumoljiva i pokazuje više nego zabrinjavajuću činjenicu da je u odnosu na 2020. godinu došlo do povećanja negativnih trendova u još četiri grada”, kazali su iz SNP-a.

Oni navode da bivša vlast nikada nije reagovala na njihove apele, niti je ozbiljno shvatala podatke Monstata.

“Nova vlast rješavanju ovog problema mora pristupiti krajnje ozbiljno i odgovorno jer se radi o trendovima koji bi upalili “crveni alarm” i kod država sa neuporedivo većim brojem stanovnika”, navodi se u saopštenju.  

Jako je važno ukazati da veliki uticaj na prirodni priraštaj, posebno u opštinama na sjeveru, imaju migracije, koje su jako izražene jer veliki broj mladih sa sjevera odlazi u Podgoricu ili u inostranstvo.

“ U tom smislu, bitna je podrška države i opština kako bi se građani motivisali da svoj život i karijere vezuju za rodna mjesta, a bez adekvatnih ekonomskih podsticaja i ulaganja to nije moguće”,kažu iz SNP-a.

SNP CG smatra da se u sadejstvu države, opština, Investiciono-razvojnog fonda i banaka mora naći model pružanja podsticaja mladim bračnim parovima kako bi na što lakši način riješili svoje egzistencijalne probleme, prije svega zaposlenje i obezbjeđenje krova nad glavom.

“Jedan od načina da se pomogne mladim bračnim parovima jeste pružanje novčane pomoći za svako novorođeno dijete, kao i obezbjeđenje besplatnih udžbenika za sve osnovce i dječijeg dodatka za djecu do šest godina, što je nova parlamentarna većina svojim glasanjem u Skupštini Crne Gore već osigurala”, kazali su iz SNP-a.

Takođe, smatraju da bi se kroz usvajanje Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa djecom, koji, primjera radi, postoji u susjednoj Srbiji, mogao obezbijediti roditeljski dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dijete, a koji bi odredio precizan iznos sredstava koji bi roditelji dobijali za svako novorođeno dijete. “Mišljenja smo da to ne bi trebalo da se svede isključivo na jednokratnu pomoć, već da bi trebalo obezbijediti mjesečnu naknadu roditeljima čiji bi iznos zavisio od broja djece”, navodi se u saopštenju.

Jedna od mjera bi, svakako, trebalo da bude i osnivanje posebne uprave za demografiju i populacionu politiku, putem koje bi se mogla obezbijediti bespovratna sredstva za sufinansiranje mjera populacione politike namijenjena opštinama.

“Ta sredstva bi mogla biti korišćena za rekonstrukciju, adaptaciju i izgradnju objekata predškolskih ustanova, kao i za rekonstrukciju i izgradnju igrališta i sličnih sadržaja namijenjenih djeci, a sve u cilju pružanja podrške roditeljima”, navodi se u saopštenju.

Samo uz ove preduslove može se govoriti o potencijalnom pretvaranju negativnog prirodnog priraštaja u pozitivni i opstanku i napretku naše države.

“SNP će se truditi da svojim zalaganjem doprinese da se ovaj problem počne rješavati što prije.” 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније