Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

07. 07. 2021. 13:40 >> 13:41

CRVENI KRST CG

"Pomoć u kući" tokom juna obezbjeđena za 822 korisnika

Crveni krst Crne Gore je u saradnji sa Ministarstvom finansija i socijalnog staranja u junu pružio uslugu "Pomoć u kući" za ukupno 822 korisnika/ce, uz angažovanje 89 gerontodomaćica u 14 opština Crne Gore (Andrijevica, Bijelo Polje, Berane, Petnjica, Danilovgrad, Cetinje, Mojkovac, Kolašin, Nikšić, Plužine, Pljevlja, Plav, Gusinje i Rožaje).

Kako naglašavaju u saopštenju, ova vrsta usluge se pruža starijim licima koja žive sama, a kojima je zbog specifičnih okolnosti, i stepena ugroženosti potrebna pomoć u obavljanju svakodnevnih aktivnosti kao što su nabavka hrane, pomoć u pripremi obroka, pomoć pri kretanju, za održavanje lične i higijene prostora, pomoć pri plaćanju računa za električnu energiju, telefon, komunalije... Usluga se pruža kroz redovne kućne posjete i poštovanje svih preventivnih mjera nadležnih zdravstvenih institucija.

"Usluga pomoć u kući izuzetno je važna za one koji žive u ruralnim područjima i izloženi su siromaštvu, slabog su zdravlja i žive u izolaciji. Za njih su gerontodomaćice vrlo često jedini oslonac i pomoć u prevazilaženju osećaja usamljenosti. Sve gerontodomaćice angažovane u okviru ovog programa prošle su akreditovanu obuku Crvenog krsta Crne Gore za pružanje usluge pomoć u kući kako bi se osigurao kvalitet pružene usluge. Porast broja korisnika svedoči o njihovom predanom radu i dobroj organizovanosti programa", naglašavaju u Crvenom krstu.

Realizacija usluge nastavljena je početkom aprila, nakon prekida od tri mjeseca usljed izmjene načina finansiranja.

Od ove godine u plaćanju usluge učestvuju i korisnici u zavisnosti od primanja koja ostvaruju, dok će za korisnike koji imaju primanja do 130 eura usluga ostati besplatna, a troškove će pokrivati Ministarstvo finansija i socijalnog staranja.

"Iznos participacije korisnika određuje nadležni centar za socijalni rad, a pored visine primanja, na krajnji iznos utiče i broj sati usluge na mjesečnom nivou. Zahvaljujući dobroj saradnji, a u najboljem interesu svojih najstarijih građana, neke opštine su izrazile želju da pokrivaju troškove participacije korisnika usluge. Tako je usluga pomoć u kući ostala besplatna za korisnike iz Danilovgrada, Cetinja, Andrijevice, Plužina, Plava, Gusinja i veći broj korisnika iz Nikšića", navodi se u saopštenju.

Cilj pružanja usluge pomoć u kući, ističu, je da omogući starijima da što duže borave u svom prirodnom okruženju uz očuvan kvalitet života i dostojanstvo. Svi stariji koji su zainteresovani za ostvarivanje prava na korišćenje usluge pomoć u kući mogu se obratiti nadležnim centrima za socijalni rad kao i opštinskim organizacijama Crvenog krsta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније