Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

10. 07. 2021. 13:07 >> 13:07
13

HRA POZIVA NADLEŽNE

Proglasiti 11. jul danom sjećanja na žrtve genocida

Akcija za ljudska prava (HRA) pozvala je sve političke aktere u zemlji i regionu da konačno odustanu od negiranja nepobitno utvrđenih činjenica, da poruke podjela i relativizacije zločina zamjene porukama mira i tolerancije na Balkanu.

Podsjećamo, sjutra se navršava 26 godina od genocida i drugih zločina u Srebrenici, u kome su pripadnici Vojske Republike Srpske 1995. godine ubili preko osam hiljada civila bošnjačke nacionalnosti.

Ovaj zločin, kazali su iz HRA, nesumnjivo potvrđuju presude međunarodnih sudova, a postupci povodom genocida i drugih zločina u Srebrenici vodili su se i pred nacionalnim sudovima Bosne i Hercegovine, Srbije, Njemačke, Austrije, Švajcarske i Holandije.

"Samo nedvosmislenim suočavanjem sa prošlošću i gledanjem istini u oči, možemo učiniti da žrtve genocida u Srebrenici i svih drugih zločina dobiju poštovanje koje zaslužuju, a budući naraštaji budu pošteđeni novih stradanja", navode iz HRA.

Ova NVO će sjutra učestvovati na memorijalnom okupljanju pod nazivom “Dušom za Srebrenicu”, koje organizuje Bošnjačko Vijeće u Crnoj Gori povodom obilježavanja Evropskog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i Dana sjećanja na civilne žrtve ratova vođenih na prostorima bivše Jugoslavije u periodu od 1991-2001 godine.

"Apelujemo na Skupštinu i Vladu Crne Gore da donesu odluku kojom će i zvanično proglasiti 11. jul danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici", istakli su iz HRA.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније