Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

13. 07. 2021. 10:50 >> 10:51

UMHCG SAOPŠTILO

Pas vodić za još jednu OSI u Crnoj Gori

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG), u saradnji sa Centrom za rehabilitaciju “Silver” iz Zagreba, obezbijedilo je uslugu psa vodiča za Aleksu Marsenića, koji je trenutno u fazi obuke i prenosa psa.

To će, kako je saopšteno, biti treći pas vodič (Šerlok) koji će aktivno pružati pomoć pri kretanju njegovom korisniku, dok ovu uslugu već neko vrijeme koriste druge dvije osobe s invaliditetom.

Do sada su ukupno školovana četiri psa vodiča i dva psa pomagača za korisnike iz Crne Gore, isključivo na osnovu projekata UMHCG i donacija građana i pravnih lica (kompanija i institucija) bez podrške države za njegovo sprovođenje. 

Jedan od ključnih preduslova da se UMHCG odluči za proceduru nabavke psa za određenog korisnika jeste samostalnost korisnika u donošenju odluka, a za samu osobu s oštećenim vidom preduslov za dobijanje psa vodiča je pravilna tehnika kretanja uz pomoć bijelog štapa kao i spremnost za pravilnu brigu o psu.

"Naime, u Crnoj Gori školovanje i nabavku pasa vodiča omogućava UMHCG kroz donacije i projekte, što se u nekim slučajevima značajno može odužiti zbog prikupljanja novčanih sredstava koja je potrebno izdvojiti za nabavku psa a to je oko 15.000 eura za sam proces obuke i prenosa, bez prethodnih procjena koje mogu koštati dodatno oko dvije hiljade eura", saopštio je UMHCG.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja pozvali su na hitno i značajno drugačije djelovanje od dosadašnje prakse, i istinsko, a ne samo deklarativno zagovaranje uključivanja osoba s invaliditetom u sve društvene procese.

"Dok država ne preuzme finansiranje ove usluge i dalje pozivamo društveno odgovorne kompanije i pojedince da podrže ovaj Program i daju svoj doprinos kako bi još neko od osoba s invaliditetom dobio neophodnu podršku za samostalan život i kretanje, uplatom sredstava na broj žiro računa 510-202920 – 52 kod Crnogorske komercijalne banke, koji se isključivo koristi za Program za školovanje pasa pomagača/vodiča", navode iz ove NVO.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније