Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

22. 07. 2021. 14:23 >> 14:23
1

GP URA

"Očekujemo ispitivanje poslova u vezi privatizacije solane"

Nakon decenije borbe mnogih društvenih aktera i dobronamjernih građana jedan od najvećih prirodnih bisera države Crne Gore opet je državno vlasništvo zahvaljujući jučerašnjoj odluci Savjeta za privatizaciju Vlade Crne Gore i to je jedna od najznačajnih pobjeda nad vrlo mogućim korupcionaškim aktivnostima i pljačkaškim privatizacijama koje su se desile u Crnoj Gori, saopšteno je danas iz Građanskog pokreta URA.

 

“Mi smo imali jednu krađu naočigled očiju javnosti gdje je zemljište “Solane” od skoro 15 miliona kvadratnih metara ustupljeno Veselinu Baroviću za svega 800 hiljada eura, nakon čega je on imao namjeru da ga proda za skoro 260 miliona eura i prenamijeni za građevinsko zemljište. Od tužlaštva u kojem mora doći do promjena očekujemo ispitivanje svih ovih poslova vezano za Solanu i odgovornost nadležnih iz države u tom periodu i svih lica povezanih sa njima u ovom krajnje i naočigled svih korupcionaškom poslu”, ističu iz URE.

Iz URE posebno ističu zalaganja i borbe svih društvenih aktera iz zemlje i inostranstva koji su se usprotivili ovakvim namjenama za Solanu, svim građanima, NVO sektoru, aktivistima, ambasadorima, institucijama EU…

“Hvala im na svemu jer samo sinergija svih tih borbi dala je rezultate koje vidimo danas. Hvala bivšoj ambasadorki Njemačke Gudrun Štajnaker koja je posebno insistirala na rješavanju ovog pitanja, hvala našim partnerima iz Evropskih zelenih, hvala svim NVO organizacijama i svim aktivistima koji su se borili u ovoj deceniji iza nas”, stoji u saopštenju URE.

Napominju da je područje ulcinjske Solane najznačajnije stanište na seobi, zimovanju, gniježdjenju i ishrani ptica na cijeloj istočnoj obali Jadrana.

“Do danas je na Solani registrovano 240 vrsta ptica, a u proljeće se registruje na stotine i hiljade vodenih ptica koje se ovdje zaustavljaju radi odmora i prehrane. U slanim bazenima je registrovano 114 hiljada biljnih vrsta, a u vodama solanskih bazena 24 vrsta riba, a na nasipima 12 vrsta vodozemaca, 28 vrsta gmizavaca i 33 vrste sisara”, ističu iz URE.

Oni očekuju od Vlade Crne Gore da u razgovoru sa renomiranim partnerima nađu način da povrate proizvodnju soli u tom predjelu i Solanu zaštite kao prirodni rezervat i eko zonu jedinstvene ljepote.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније