Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

23. 07. 2021. 16:53 >> 16:54

KORDIĆ

Bijelo Polje uspješno u sprovođenju EU projekata

Projekat pristupanja EU je projekat svih nas. Vlada formalno vodi projekat, ali u njemu moraju da učestvuju svi, kako u smislu obaveza tako i u smislu korist od njega. Vjerujem da ovako proaktivne opštine kao Bijelo Polje, sa idejama, sa timovima koji žele da rade i vizijom, mogu na najbolji način da dprinesu cjelokupnom procesu, kazala je glavna pregovaračica Zorka Kordić koja je posjetila danas ovu opštinu.

Glavna pregovaračica je, sa saradnicima, posjetila Bijelo Polje u sklopu projekta Evropski dan u tvom gradu, u okviru kog je imala sastanak s čelnim ljudima Opštine, učestvovala na javnoj debati: “Značaj pristupanja Crne Gore EU”, i, zajedno sa predsjednikom Opštine Petrom Smolovićem, posjetila JU Dom starih Bijelo Polje –“ Dnevni boravak za stare” i Kancelariju zajedničkog tehničkog sekretarijata za prekogranični program Srbija - Crna Gora.

Kako ističu u saopštenju iz Sektora za informisanje javnosti o EU i procesu pristupanja, Kordić je, takođe, potpisala memorandum o saradnji sa NVO Multimedijal Montenegro i posjetila "EU kutak“, projekat koji realizuje ta NVO, a koji je finansiran sredstvima EU.

Kordić je istakla da je Kancelarija za evropske integracije na raspolaganju Opštini kako bi se što bolje komunicirale mogućnosti i prednosti članstva za građane i grad, kao i da se predoče mogućnosti koje se nude u okviru strukturnih fondova EU. Ona je istakla da očekuje aktivno učešće svih, i u tom kontekstu pozdravila proaktivnost NVO Multimedijal Montenegro sa kojom je danas potpisan Memorandum o saradnji.

"Ovaj memorandum o saradnji sa NVO MMNE i kreiranje EU kutka treba da bude pilot projekat, matrica koja će poslužiti kao primjer drugim NVO-ima da rade na isti način. Mi ćemo se truditi da memorandum realizujemo na najbolji način, a da EU kutak bude centralno mjesto za pružanje informacija građanima o EU“, kazala je Kordić.

Smolović je poručio da se sve više pitanja rješava na lokalnom i regionalnom nivou, jer je najbliži potrebama građana. Kako je kazao, lokalne i regionalne vlasti imaju prvu i glavnu ulogu u procesu razvoja i poboljšanja životnog standarda istakavši da osjećaj Evrope i evropskog načina života leži upravo u lokalnim i regionalnim razlikama, ali i u njihovoj saradnji.

On je istakao da je Opština u prethodnom periodu, kroz fondove EU, dobijala značajna sredstva za brojne infrastrukturne projekte ali i za realizaciju projekata sa partnerima u cilju poboljšavanja uslova života, prije svega ranjivih kategorija stanovništva.

Zahvalio je Delegaciji EU u Crnoj Gori i Kancelariji za evropske integracije na podršci i istakao da su od 2008. do danas realizovana četiri važna projekta za Bijelo Polje - Gradska garaža, kanalizaciona mreža, sistem za prečišćavanje otpadnih voda i pogranična željeznička stanica, i iskrišćeno preko osam miliona eura bespovratne pomoći EU.

"Ono što je zadatak svih nas, kako u lokalnoj samoupravi, tako i vas u civilnom sektoru, je da u narednom periodu radimo na povlačenju bespovratnih sredstva iz EU fondova u kako bi građani u što većoj mjeri osjetili benefite od procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji“, zaključio je Smolović.

Direktor NVO Multimedijal Montenegro Željko Đukić je istakao da je punopravno članstvo Crne Gore u EU najveći interes svih, počev od građana, civilnog društva i donosilaca odluka, te da mu je drago što kroz sve veću podršku građani shvataju značaj EU integracija, razumiju koliko je važan za vladavinu prava, ekonomiju, demokratiju, slobodu govora i mnoge druge socijalne, društvene, političke aspekte društva i države.

Tokom posjete Domu za stare, razgovarano je o projektima koje je ta institucija realizovala zahvaljujući sredstvima EU.

Koordinator projekta "Prvi Telecare servis socijalne zaštite starih lica u Crnoj Gori", Mirko Vuković je istakao da se projekat sprovodi kroz JU Dom starih Bijelo Polje u okviru javnog poziva vrijednog 18 miliona eura koji finansira EU sa Vladom Crne Gore, i uz kontinuiranu podršku Ministarstva finansija i socijalnog staranja, a odnosi se na obrazovanje, zapošljavanje i socijalnu zaštitu.

"Ovo je prvi projekat ovog tipa koji se sprovodi na terenu Crne Gore i regiona. Glavni cilj servisa je briga o starim licima, uz pomoć telekomunikacionih sredstava, kako bi se smanjila potreba dolaska lica u dom, smanjili troškovi i prevenirao njihov dolazak u kontakt sa zaraženim i bolesnim pacijentima“, kazao je Vuković.

On je poručio da je glavni cilj projekta povećanje socijalnih usluga starih lica na širem području opštine Bijelo Polje kao i njihova deinstitucionalizacija. Kako je kazao, u projektu učestvuju doktor, psiholog, medicinska sestra i gerontodomaćica koji su preko aplikacije dostupni korisnicima i koji su u obavezi da jednom u 15 dana dolaze na lice mjesta, obilaze korisnike i pružaju im njegu i pomoć. Pojasnio je da jeprojektom obuhvaćeno 25 starih lica sa područja opštine Bijelo Polje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније