Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ TVCG ]

26. 07. 2021. 20:12 >> 20:13

IZBOR U RTCG

Kandidati za direktora (ne) ispunjavaju uslove

Iako je konkurs za izbor novog generalnog direktora RTCG istekao 19. jula, u javnosti ne prestaje polemika povodom pitanja da li prijavljeni kandidati ispunjavaju zakonom predviđene uslove za prvog čovjeka Nacionalnog javnog servisa. Profesorica radnog prava Vesna Simović-Zvicer podsjeća da se prema zakonu o radu, broj godina radnog iskustva vezuje za nivo obrazovanja. Iz NVO Media Centar ranije su upozorili da su četiri člana Savjeta RTCG u poslovnom odnosu sa jednim od kandidata, Borisom Raonićem. A, da Raonić nije u sukobu interesa ranije je potvrdila Agencija za sprečavanje korupcije.

S prvim prijavama, u javnosti se povela polemika da li prijavljeni kandidati ispunjavaju predviđene uslove za prvog čovjeka Nacionalnog javnog servisa. Najviše polemike bilo je o potrebnom radnom iskustvu i nivou obrazovanja.

Za profesoricu radnog prava Vesna Simović -Zvicer dilema nema jer je kaže zakon o radu jasan.

"Akt o sistematizaciji ne može definisati pojam šta je radno iskustvo ali može odrediti trajanje radnog iskustva.Da li će to biti dvije pet ili više godine. Međutim, šta se podrazumijeva pod radnim iskustvom je precizno odredio zakon o radu. Dakle, radno iskustvo se vezuje za nivo kvalifikacija. To je ono vrijeme koje smo mi proveli u radnom odnosu ili u nekoj drugoj formi rada koje se prepoznaju kao radno iskustvo ali u tom nivou kvalifikacije", kazala je Simović-Zvicer.

Profesorica pojašnjava i šta to konkretno znači u praksi.

"To u praksi znači da ukoliko sma ja radila sa srednjom školom na nekim poslovima, bila u radnom odnosu a meni se za određeno radno mjesto traži sedam 1 nivo kvalifikacije. Bez obzira što sam ja radila na tim poslovima, ja nijesam radila u nivou kvalifikacija, te iz tog razloga mi ga zakon o radu ne prepoznaje kao radno iskustvo."

Pored toga u javnosti se prethodnih dana polemisalo i da li su neki od prijavljenih kandidata u eventualnom sukobu interesa. Na to su upozorili iz NVO Media Centar, navodeći da je jedan od kandidata Boris Raonić u poslovnim odnosima sa četiri člana savjeta.

"Media centar poziva članove Savjeta da hitno izmijeni i dopuni Statut RTCG i Poslovnik o radu Savjeta kako bi osigurali efikasan rad ključnog upravljačkog organa, oslobođen od sukoba interesa. Statut kao ni Poslovnik o radu Savjeta, ne razrađuju detaljnije način odlučivanja i situacije koje se mogu smatrati sukobom interesa", saopšteno je iz te NVO.

O inicijativi Media centra Savjet RTCG-a nije raspravljao, a u međuvremenu oglasila se i Agencija za sprečavanje korupcije.

"U konrektnom slučaju ne postoji osnov da bi Boris Raonić, koji je podnio ostavku na mjesto predsjednika Upravnog odbora Građanske alijanse, stupanjem na javnu funkciju javni interes podredio privatnom", mišljenje je ASK-a.

Osim Raonića na konkurs za izbor generalnog direktora RTCG-a prijavila su se još četiri kandidata, a ko će od njih biti na čelu Javnog servisa odlučiće Savjet 3. avgusta.

Biljana Rovčanin, RTCG 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније