Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ TVCG ]

26. 07. 2021. 20:21   >>  21:23

IZBOR DIREKTORA RTCG

Jedna prijava nepotpuna, Savjet glasa 3. avgusta

Savjet Radio i Televizije Crne Gore u ponedjeljak, 2. avgusta, intervjuisaće prijavljene kandidate, a narednog dana biće izabran generalni direktor, saopšteno je na sjednici tog tijela. Na konkurs se prijavilo pet kandidata: Boris Raonić, Nikola Marković, Milutin Stijepović, Branislav Nikezić i Srđan Čović. Saopšteno je da je dokumentacija jednog kandidata nepotpuna. Razgovarali su i o modelima razlaza s generalnim direktorom Božidarom Šundićem kojem nijesu dali saglasnost da isplati radnike oštećene prilikom umanjenja koeficijenta za period od 2011. do 2019.

Savjet Radio itelevizije Crne Gore otvorio je prijave pet kandidata za Generalnog direktora Javnog serisa. Kako je saopšteno, u ponedjeljak bi s njima trebalo da obave intervjue a na sjednici zakazanoj za 3. avgust, i da odluče ko će biti čelni čovjek RTCG-a.

Izabraće ga po aktuelnim uslovima po kojima je konkurs raspisan iako su tokom diskusije problematizovali to što se po aktima kuće generalni bira većinom prisutnih članova pa se, kažu, može desiti, hipotetički, da tri osobe glasaju za novog direktora Javnog servisa.

"Da eventualno dobijemo direktora s jednom trećinom glasova članova savjeta to bi bilo pogubno, katastrofa, neozbiljno. Ako izmijenimo na sudu će se oboriti mi nemamo ništa već da prihvatimo postojeće stanje i da se u savjest pojedinca nadamo da će doći i prema savjesti glasati", kazao je predsjednik Savjeta RTCG Veselin Drljević.

 "Prethodni Savjet je imao dosta vremena da izmijeni, da postroži pravila, ali je ostavljeno da može biti izglasan za tri glasa ZA. To nije lijepo ali je zakonito i ako budući bide tako izabran to nije naša krivica i teret", kazala je članica Savjeta Marijana Camović-Veličković.

Jedan od članova, Žarko Mirković, predložio je da se konkurs poništi.

"Mi ne biramo papu, pa da ga moramo izabrati nego ukoliko vidimo da je problema suviše možemo se odlučiti da konkurs poništimo da popravimo šta možemo pa da sljedeći konkurs raspišemo mirne savjesti i čiste pravne situacije", rekao je Mirković.

"Nijesam sklon razmišljanju da bi trebali da poništimo konkurs jer bi to bilo nezakonito ponašanje savjeta. Nadam se da će sve proći u naboljem redu da ćemo imati potreban nivo zakonitosti i transparentnosti", dodao je Filip Lazović, član Savjeta RTCG.

"Čak i da se sve završi na zakonit način stavlja u sjenku čovjeka koji je izabran s tri glasa. Zbog svega toga ja to napominjem, očigledno da ne dijelimo mišljenje", odgovorio je Mirković.

A da bi bio izabran novi, neophodno je raskinuti saradnju s aktuelnim generalnim direktorom Božidarom Šundićem. Mogući modeli su - sporazumni raskid ugovora i isplata 12 bruto mjesečnih zarada, razrješenje i raspoređivanje na drugo radno mjesto, s tim, ukoliko ne prihvati, mora mu se isplatiti 12 mjesečnih bruto zarada, i treći da podnese ostavku i da mu se isplati šest bruto zarada.

 "Ja sam ovdje do decembra 2022. godine. Ja sam slučaj predao advokatima koji će od danas prisustvovati sjednicama savjeta, dao sam im punomoćje. Želim da se poštuje zakon, nit me interesuje plus ni minus euro, koliko mi pripada hocu da mi pripadne", rekao je Šundić.

"Mi ne možemo izbjeći 12 bruto zarada. Ja predlažem da se dogovorimo da se sporazumno raziđemo", predložio je Drljević.

"Jesmo dobili mišljenja ali ne takva da bi dovela do toga da 100 posto budemo sigurni u odluku koji ćemo donijeti, a da bude povoljna za javni servis. Tako da je raspoloženje takvo da ne možemo još dati odluku", istakla je Amina Murić, članica Savjeta RTCG.

Zato su odlučili da mišljenje traže od predsjednice sudskog savjeta i profesorici radnog prava Vesni Simović-Zvicer kako bi to pitanje riješili do ponedjeljka.

Ono što će sačekati je isplata radnika ostećenih prilikom startnog dijala zarade od 2011. do 2019. jer Savjet nije dao Šundiću saglasnost da isplati prvu od 6 rata uz julsku platu. Izmedju ostalog, sporno im je i da li
će biti novca za ostale rate.

Nataša Mitrović, RTCG

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније