Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 07. 2021. 14:51 >> 14:52

LIPOVINA BOŽOVIĆ

Ujedinjeni na putu ozelenjavanja naše ekonomije

Cilj Vlade je da stvorimo društvo kontinuiranog, inkluzivnog i održivog ekonomskog rasta, da podržimo vrijednosti, postavimo norme i standarde ponašanja značajne za održivost društva, uspostavimo uslove za ravnopravno i produktivno zapošljavanje i dostojan posao za sve, ocijenila je državna sekretarka u Ministarstvu ekonomskog razvoja Milena Lipovina Božović na otvaranju konferencije "Razvoj zelene ekonomije".

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva ekonomskog razvoja, budućnost savremenog društva iziskuje nova rješenja u poslovanju.

"Prelazak za zelenu ekonomiju i novi odnos prema životnoj sredini otvara prilike za nova zanimanja i nova radna mjesta, stvara nove proizvode i vrijednost, i široko otvara vrata novim poslovnim mogućnostima“, objasnila je Lipovina Božović i dodala da je jedan od velikih izazova podizanje svijesti o značaju zelene ekonomije.

Ističe da je Vlada pokrenula aktivnosti, koje imaju za cilj unapređenje stanja u ovoj oblasti, pa je organizacija ovakvih i sličnih događaja i više nego dobrodošla.

"Ove godine Crna Gora obilježava 30 godina od njenog proglašenja ekološkom državom i to nas dodatno podsjeća da je pitanje zaštite životne sredine neopravdano bilo zapostavljeno u prethodnom periodu, pa je tako namjera ove Vlade da se još snažnije fokusira na ekološka pitanja i zaštitu životne sredine“, poručila je Lipovina Božović.

Ona je istakla da je ova oblast prepoznata u Nacionalnoj strategiji održivog razvoja Crne Gore do 2030. godine i poručila da će Vlada biti aktivni činilac procesa, koji nas očekuju na putu zelene transicije, kroz rad na osnaživanju partnerstva između zainteresovanih strana, civilnog društva, lokalnih vlasti i zajednica, privatnog sektora i međunarnodnih organizacija.

"Moramo biti ujedinjeni na ovom zajedničkom putu, kako bi smo dostigli zadati cilj, a to ozelenjavanje naše ekonomije", poručila je Lipovina-Božović.

Podsjetimo, Evropska unija je do sada realizovala značajna ulaganja u zaštitu životne sredine u Crnoj Gori. U cilju ubrzanja procesa evrointegracija, Evropska unija je usvajanjem Ekonomsko – investicionog plana za Zapadni Balkan mobilisala značajnih 9 milijardi € za finansiranje investicionih prioriteta u oblastima transporta, energetike, zelene i digitalne tranzicije, kao podršku za održivi privredni rast, mogućnost otvaranja novih radnih mjesta, kao i podsticanje konkurentnosti i inkluzivnog rasta.

Konferencija "Razvoj zelene ekonomije“ održava se u hotelu "Voco“ u Podgorici 27. i 28. jula, a njeni ciljevi su razmjena iskustava, mišljenja, modela dobre prakse u razvoju zelene ekonomije, kao i podizanje svijesti stanovništva i posebnih ciljnih grupa o ovoj temi i naravno o značaju međunarodne saradnje u ovoj oblasti.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније