Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

29. 07. 2021. 12:06   >>  12:07

ĐUROVIĆ SAOPŠTIO

Media centar insistira na izmjeni Statuta RTCG

Media centar ponovo predlaže i insistira na tome da Savjet nacionalnog javnog emitera RTCG prije glasanja o izboru generalnog direktora promijeni Statut i precizira situacije koje predstavljaju sukob interesa prilikom donošenja odluka, i precizira način glasanja u takvim situacijama.


Nije dobro, kako je saopštio direktor Media centra Goran Đurović, da na samom početku mandata Savjet donosi odluke koje će biti pod sjenkom sumnje zbog mogućih sukoba interesa njegovih članova.

"Savjet treba u Statutu da precizira potrebnu većinu za donošenje svih odluka. Nije dobro da se bilo koja odluka, a kamo li ona o izboru generalnog direktora, donosi trećinom glasova članova/ca Savjeta, jer takve odluke ne bi imale potreban legitimitet. Podsjećamo na to da su prethodni Savjeti imali Statutom uređeno ovo pitanje na način da su sve odluke donošene većinom od pet (5) glasova od ukupno devet (9) članova/ca Savjeta", saopštio je Đurović.

Izmjena Statuta, kako je rekao, ne bi predstavljala mijenjanje usova za izbor generalnog direktora jer se izmjene Statuta odnose na sve situcije i na sve kandidate.

"Statutom se ne mijenja nijedan uslov koji treba da ispune kandidati, već se samo precizira način donošenja odluke. Ukoliko sada Savjet ne promijeni Statut i precizira većinu za donošenje odluke, kasnije neće moći da, eventualno, promijeni odluku jer bi time narušio pravilo da se odluke o imenovanju i razrješenju donose na isti način. Media centar zabrinjava to što Savjet RTCG ignoriše našu nedavnu inicijativu i kasniju urgenciju za hitne izmjene Statuta i Poslovnika o radu Savjeta, a posebno čudi takav odnos četvoro predstavnika NVO sektora u Savjetu", rekao je Đurović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније