Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

30. 07. 2021. 22:10 >> 22:12
1

VLADA

Obezbijediće dostupnost novih i efikasnijih ljekova

Vlada je donijela Odluku o utvrđivanju osnovne i doplatne liste ljekova, kojom se obezbjeđuje dostupnost novih i efikasnijih ljekova, uz usklađivanje cijena sa maksimalno utvrđenim cijenama, koje vrši Institut za ljekove i medicinska sredstva.

Iz Vlade su kazali da je cilj donošenja Odluke adekvatniji i savremeniji farmakoterapijski tretman pacijenata, uz punu dostupnost esencijalnih ljekova, kao i evidentno potrebnih i korisnih ljekova osiguranim licima, u odobrenoj indikaciji, u skladu sa doktrinarnim pristupima u korišćenju ljekova.

Navodi se da je lista ljekova usklađena sa Esencijalnom listom ljekova Svjetske zdravstvene organizacije.

Iz Vlade su rekli da je jedan od ciljeva donošenja te odluke i racionalizacija trošenja sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, uz povećanu dostupnost ljekova koja je omogućena uvođenjem posebnih Ugovora o regulisanju cijena novih ljekova.

„A kojima su obezbijeđene, za većinu ljekova, niže cijene u odnosu na propisane maksimalne cijene, a što je i uskladjeno sa utvrdjenim maksimalnim cijenama od strane Instituta za ljekove i medicinska sredstva“, kazali su iz Vlade.

Vlada je na sjednici kojom je predsjedavao premijer Zdravko Krivokapić, utvrdila Predlog zakona o izmjenama Zakonika o krivičnom postupku.

Iz Vlade su kazali da predložena izmjena odredbi predviđa da sve mjere tajnog nadzora moraju, shodno odluci Ustavnog suda, biti određene od strane suda.

„U diskusiji je naglašeno da je cilj donošenja izmjena omogućavanje efikasne borbe protiv teških oblika kriminala, posebno organizovanog kriminala i korupcije koja nije moguća bez postojanja sveobuhvatne liste specijalnih istražnih metoda, u koje spadaju mjere tajnog nadzora“, navodi se u saopštenju.

Vlada je donijela Djelimični kadrovski plan organa državne uprave i službi Vlade za 2021. godinu.

Iz Vlade su kazali da se pristupilo donošenju djelimičnog Plana jer nijesu bili stvoreni uslovi za pripremu i donošenje Kadrovskog plana za 2021. godinu.

„Kako je akt o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji polazna osnova za izradu Kadrovskog plana i kako svi organi državne uprave još nijesu uskladili akta sa Zakonom o državnim službenicima i namještenicima i Uredbom o organizaciji i načinu rada državne uprave, a do 20. maja 2021. godine nije usvojen Zakon o budžetu Crne Gore za 2021. godinu“, navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da je ukupan broj sistematizovanih radnih mjesta u Djelimičnom Kadrovskom planu za ovu godinu 2.106 izvršilaca, da je ukupan broj zaposlenih izvršilaca 1.320, dok se u toku ove godine planira zapošljavanje 139 državnih službenika.

Vlada je usvojila i Analizu potreba za obukom državnih službenika i namještenika.

Navodi se da je utvrđen i Predlog zakona o izmjeni Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, radi usaglašavanja sa Zakonom o životnom partnerstvu lica istog pola, a izmjenom je predviđeno dodavanje životnog partnera kao člana porodice u članu kojim je propisano ko čini porodicu.

Vlada je donijela Odluku o izmjenama odluke o osnivanju nacionalne komisije za istraživanje nesreća i ozbiljnih nezgoda vazduhoplova, vanrednih događaja koji ugrožavaju bezbjednost željezničkog saobraćaja i pomorskih nezgoda i nesreća.

„Izmjenama i dopunama se ispunjavaju preporuke ICAO Koordonacione misije validacije za Crnu Goru iz januara 2019. godine i kontrole IMO iz novembra 2019. godine. Odlukom se imenuju glavni istražilac i pojedinačno istražioci za vazdušni, željeznički i pomorski saobraćaj, što do sada nije bio slučaj“, navodi se u saopštenju.

Vlada je, kako je saopšteno, donijela Odluku o obrazovanju Koordinacionog tijela za zaštitu morske sredine, a njegovim formiranjem će se postići usklađenost rada svih relevantnih subjekata što će omogućiti efikasnu razmjenu informacija, blagovremeno djelovanje i donošenje odluka u znatno kraćem vremenskom okviru.

Vlada je donijela Nacionalnu strategiju rodne ravnopravnosti 2021–2025. godine s Akcionim planom za 2021–2022. godinu i Završni izvještaj o sprovođenju plana aktivnosti za postizanje rodne ravnopravnosti 2017–2021. godine.

Navodi se da su evaluacija dosadašnjih strategija, kao i detaljna analiza stanja u pojedinim oblastima, pokazali da je stepen rodne ravnopravnosti još na nezadovoljavajućem nivou.

„Praksa pokazuje da, i pored postojanja zakonskih normi, institucije sistema još nijesu u stanju da pruže efikasnu i efektivnu zaštitu od diskriminacije ženama i osobama drugačijih polnih i rodnih identiteta, a naročito onima, koji pripadaju osjetljivim društvenim grupama“, kazali su iz Vlade.

Oni su naveli da se, kroz višemjesečna intenzivna savjetovanja sa različitim društvenim akterima i zainteresovanim stranama, odvijao proces zajedničkog prepoznavanja uzroka i posljedica neravnopravnosti i usaglašavanja strateškog odgovora.

„Kao centralni problem u ovoj oblasti prepoznat je nizak nivo rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori, pa je u skladu sa tim, definisan i glavni strateški cilj - podići nivo rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori do 2025. godine“, kaže se u saopštenju.

Vlada je donijela Akcioni plan za sprovođenje Strategije za unapređenje kvaliteta života LGBTI osoba u Crnoj Gori za period 2019–2023, za 2021. godinu i usvojila Izvještaj o realizaciji Akcionog plana za prošlu godinu.

Navodi se da je donesena Odluka o izradi Urbanističkog projekta za kompleks pravoslavnog Sabornog hrama u Budvi i Odluka o određivanju rukovodioca izrade i visini naknade za rukovodioca i stručni tim za izradu Urbanističkog projekta.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније