Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

04. 08. 2021. 14:14 >> 14:15
2

PORUČILI IZ AGENCIJE

Neselektivnost ostaje u temelju djelovanja ASK-a

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) će se, bez obzira na pritiske, i dalje starati o poštovanju zakona i uočavati slučajeve njegovog kršenja, ne obazirući se na funkcije, političko ili bilo kakvo drugo opredjeljenje prekršilaca, poručili su iz te institucije.

Navodi se da su od osnivanja ASK-a, u januaru 2016. godine, neke od najčešćih zamjerki i kritika, kako domaće javnosti tako i međunarodnih partnera na putu evropskih integracija, bile na račun njene selektivnosti u djelovanju.

Zbog toga je, kako su kazali iz ASK-a, nakon postavljanja novog menadžmenta u julu prošle godine, težište institucionalne reforme postavljeno na ispravljanju mogućih propusta i promjeni prakse, kao i striktnom pridržavanju principa jednakosti svih pred zakonom.

Navodi se da je Agencija, sa dubokim poznavanjem slova i duha Zakona o sprečavanju korupcije i njime propisanih nadležnosti, imala “povez preko očiju” kada je utvrdila da su bivši premijer Duško Marković i sedam članova njegovog kabineta prekršili odredbe Zakona koje se odnose na nespojivost funkcija.

“Baš kao i tokom prethodna četiri mjeseca kada je izdala prekršajne naloge protiv premijera Zdravka Krivokapića i sedam ministara, zbog kršenja člana Zakona koji se tiče dostavljanja tačnih i potpunih podataka u izvještajima o prihodima i imovini”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su njihovi predmeti među 652 postupka koje je Agencija, proaktivnim pristupom i intenziviranjem rada, pokrenula u prvoj polovini ove godine u oblasti provjere prihoda i imovine.

Iz ASK-a su rekli da ti podaci upućuju na dosljednu primjenu antikorupcijskih mehanizama i njihovu brigu o zaštiti javnog interesa, ispoljenu i kroz postupanje po prijavama u vezi sa nezakonitim imenovanjima direktora zdravstvenih ustanova i dodjelom specijalizacija u Ministarstvu zdravlja.

Iz ASK-a su kazali da članovi Vlade, kao nosioci najviših funkcija izvršne vlasti, imaju veću javnu odgovornost da ličnim primjerom, a zakonitim postupanjem doprinose afirmaciji i promociji ambijenta vladavine prave, snaženju integriteta javne uprave, ali i njegovanju kulture dijaloga.

“Vjerujemo da su četvoro ministara koji su platili novčane kazne uvažili te pravne i civilizacijske standarde i činjenicu da član Zakona koga se nijesu pridržavali ne poznaje gradaciju prekršaja, niti odmjerava o kakvim podacima i kojoj količini je riječ, već samo propisuje šta je javni funkcioner dužan da prijavi u imovinskom kartonu”, naveli su iz ASK-a.

Kako su kazali, u reagovanjima su pojedini ministri obrazložili način na koji su prekršili Zakon, čime su nehotično pomogli Agenciji u jednoj od njenih ključnih uloga - edukaciji.

Iz ASK-a su dodali da su, reagujući preventivno i zapažajući ponavljanje određenih grešaka u popunjavanju izvještaja o imovini i prihodima, sproveli obuke za novoimenovane javne funkcionere.

Iz te institucije su kazali da se, nažalost, neki od ministara nijesu odazvali pozivu da službenicima svog resora omoguće prisustvo edukativnim aktivnostima.

Iz ASK-a su rekli da se nadaju da će im ovo iskustvo ukazati na potrebu upoznavanja sa obavezama i dužnostima koje su propisane za nosioce javnih funkcija.

“Ne prepuštajući se ni zimskom snu ni ljetnjem odmoru, ne popuštajući pred raznoraznim pritiscima i populizmom, ASK će i dalje držati širom otvorene oči, starajući se o poštovanju zakona i uočavajući slučajeve njegovog kršenja, sa povezom preko očiju ne obazirući se na funkcije, političko ili ma kakvo drugo opredjeljenje prekršilaca”, poručuje se u saopštenju.

Iz ASK-a su naveli da je Evropska komisija prepoznala reformsku orijentaciju, uloženi trud i rezultate.

“I u radnom dokumentu o stanju u poglavljima 23 i 24 konstatovala da je, nakon promjena u Savjetu ASK-a i njenom rukovodstvu, Agencija otpočela s proaktivnim pristupom prema izazovima u pogledu njene nezavisnosti, integriteta, nepristrasnosti, transparentnosti, neselektivnog pristupa i kvaliteta odluka, unaprjeđujući sveukupan učinak”, kaže se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније