Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

04. 08. 2021. 15:47   >>  15:48 4

MIRJAČIĆ

Ukidanje donacije UBNOR-u politička odluka

Nevladinoj organizaciji UBNOR i antifašisti Nikšića lokalna samouprava ukinula je do daljnjeg mjesečne donacije u iznosu od 2.000 eura. Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević kaže da se isputuje po kom osnovu se finansirala ta nevladina organizacija, dok u UBNOR-U tvrde da je u pitanju klasična politička odluka usmjerena protiv onih koji baštine antifašizam.

 

Nakon odluke loklanih vlasti da se Udruženju boraca i antifašista Nikšića do daljnjeg obustave mjesečna izdvajanja u iznosu 2.000 eura, u kancelariji te navladine organizacije nezadovljstvo. Predsjednik Slobodan Mirjačić vjeruje da svojim predanim dejlovanjem na očuvanju tekovina antifažizma, nijesu zaslužili ovakav epilog. 

“Otkad sam ovdje tokom zadnjih devet godina napravili smo devet spomen obilježja, štampali smo sedam knjiga, o različitim ličnostima i obnovili smo značajan broj spomenika koji su tokom vremena bili uništeni, i za 13. jul smo dobili prestižno odlikovanje od predsjednika Mila Đukanovića”, rekao je Mirjačić.

Prvi čovjek optine Marko Kovačević u kratkom telefonoskom razgovoru kazao nam je da jednostavno provjeravaju po kom se osnovu godinama finansirala ta nevladina organizacija, te da će nakon sprovedene istrage odlučiti šta dalje. No, za Mirjačića je tu sve već odavno jasno.

“To je bila ustaljena praksa od 1948. godine, a ja sa se nadam da smo ovim svojim radom pravdali to što smo dobijali. Vlada je donijela odluku da se iz Vlade i opštinskih organa finansiraju Crvveni krst i udruženja boraca”, kazao je on.

Mirjačić je zapravo uvjeren da se iza svega krije klasična politička odluka.

“Ja sam ovo očekivao, s obzirom da je za predsjdnika opštine došao četnik koji sebe stvarno deklariše takvim. Sve što se dešava u državi karakteriše jednu mržnju, prema antifašizmu i djelatnostima koje Subnor i antifašisti rade”, rekao je Mirjačić.

Iako u loklanoj uopravi ostanu pri sadašnjoj odluci Mirjačić poručuje da će nastaviti borbu za očuvanje udruženja, a uvjeren je da će u tome, moralnu, finansijsku i svaku drugu podršku dobiti od članova i simaptizera te organizacije.

Darko Bulatović, TVCG

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније