Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina ]

09. 08. 2021. 14:22   >>  14:22

OBRATILE SE DELEGACIJI

Sutkinje pisale EU: Ponižavajuće odluke Sudskog savjeta

Više sutkinja crnogorskih sudova obratilo se Delegaciji Evropske unije (EU) u Podgorici zbog, kako su navele, ponižavajuće odluke Sudskog savjeta kojom im je nezakonito konstatovan prestanak sudijske funkcije.

U pismu ambasadorki EU Oani Kristini Popi, koje potpisuje deset ranijih sutkinja, navodi se da im je prestanak sudijske funkcije konstatovan zlonamjernim tumačenjem da žene sudije ne mogu obavljati sudijsku dužnost do jednake životne dobi kao muškarci sudije.

"Time nas je Sudski savjet, ne samo ostavio bez posla, već i ponizio i očigledno smatrao nižim bićima od muškaraca, tretirajući nas u 21. vijeku neprihvatljivo neravnopravnim, što je civilizacijski atak nezamisliv za savremeno društvo“, kaže se u pismu.

Navodi se da je rigidnim tumačenjem normi o uslovima za penzionisanje žena sudija, Sudski savjet žene sudije brutalno diskriminisao u odnosu na muškarce sudije, utvrđujući da im prestaje sudijska dužnost sa 64. godine života - dvije godine ranije nego sudijama muškarcima.

Potpisnice obraćanja smatraju da se odredba Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (ZPIO), koja propisuje da žene stiču uslov za starosnu penziju sa 64 godine, a muškarci sa 66 godina života, morala u primjeni tumačiti na način da se spriječi svaki vid diskriminacije žena po osnovu pola.

Prema njihovim riječima, to bi značilo da žena ostvaruje uslove za penziju sa 64 godine isključivo ako to želi.

"Dakle, jedino tumačenjem da je u pitanju pravo koje žena može, ali ne mora koristiti, može oduzeti diskriminatorski aspekt ovoj normi. U protivnom, Sudski savjet je tu normu morao izuzeti iz primjene“, ističe se u pismu.

Njegove potpisnice podsjećaju da je Sudski savjet, upravo u ovom mandatu, iskazao jasan stav da smatra da je član 17, stav 1 i 2, ZPIO nesaglasan sa Ustavom i da diskriminiše žene.

Zbog toga je, kako navode, Sudski savjet pred Ustavnim sudom pokrenuo postupak ispitivanja saglasnosti te odredbe sa Ustavom, i donio odluku da se ta odredba ne primjenjuje do odluke Ustavnog suda.

Prema riječima potpisnica obraćanja, Sudski savjet, nažalost, nije istrajao u toj odluci.

"Već je iz razloga i motiva koji su očigledno zlonamjerni, u vrijeme kada su sudije na godišnjem odmoru, 3. avgusta donio odluku da određenom broju žena sudija prestaje sudijska funkcija po osnovu navršene 64 godine života, ponižavajući tako žene sudije, ali i sudijsku časnu profesiju, i konačno i sami sebe“, kaže se u pismu.

Njegove potpisnice smatraju da se ta odredba ZPIO, kada su u pitanju sudije i tužioci, mora isključiti iz primjene sve do njene izmjene.

"Ili se primjenom izbjeći njen diskriminatorski aspekt na način što će se tumačiti da isključivo od volje žene zavisi da li će joj prestati radnopravni status, a svakako i funkcija sa 64 godine, čime bi po sopstvenom izboru ostvarila uslove za penziju“, dodaje se u obraćanju.

Navodi se da je upravo tako i Ustavni odbor Skupštine Crne Gore, u mišljenju od 9. aprila, na zahtjev Ustavnog suda dao tumačenje ove norme.

"Očekujemo da u ime Delegacije EU obavijestite Sudski savjet i javnost Crne Gore o neprihvatljivosti ovakvih odluka i nužnosti da se jednako tretiraju žene i muškarci sudije u pogledu svih prava, pa i prava da sudijsku dužnost obavljaju do iste životne dobi, ukoliko žena sudija to želi“, zaključuje se u pismu.

Obraćanje Delegaciji EU potpisale su ranije sutkinje Vrhovnog suda, Svetlana Vujanović i Lidija Ivanović, ranije sutkinje Višeg suda u Podgorici Miljana Pavlićević i Dragica Vuković, kao i ranija sutkinja Privrednog suda Senada Hasanagić.

Među potpisniicama su i ranije sutkinje Višeg suda za prekršaje Crne Gore, Dragica Stojanović, Dragica Kovačević i Vesna Šćepanović, ranija sutkinja podgoričkog Suda za prekršaje Milanka Kaluđerović, kao i ranija sutkinja cetinjskog Osnovnog suda, Vesna Pavišić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније