Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

10. 08. 2021. 14:35   >>  14:38 8

OMBUDSMAN

Otvara se prostor za podjele i najgoru mržnju

Incident u Andrijevici, tokom kojeg je teško povrijeđen devetogodišnji dječak, govori da je kucnuo posljednji čas da se shvati da postojeći politički i javni diskurs otvara prostor, ne samo za podjele, već i za najgoru vrstu mržnje i otpora prema svakoj različitosti, saopštio je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda.

Uz želju za brz oporavak dječaku koji je postao simbol našeg besmisla u kojem živimo, Ombudsman moli sve građane da dobro razmisle o tome kakav nam je put u budućnost ako se, kako navode, prepustimo najnižim strastima i osjećanjima prema onima sa kojima smo živjeli, živimo i živjećemo.

"Ne zaboravljajmo da ne postoji ništa vrednije od života i svetije od mirnog sna svakog djeteta u Crnoj Gori. Zato apel svima da shvatimo ovaj nemili događaj kao 'test razuma' i opomenu da moramo naprijed, prevazilazeći podjele i gradeći svetliju i bolju budućnost", navodi se u reagovanju.

Ombudsman saopštava da je "opravdano dodatno zatražiti mnogo više odgovornosti, lične i kolektivne, kako bi se spriječila dalja eskalacija nasilja".

"Ne sporeći pravo na slobodu javne riječi, uključujući i oštru, polemičku retoriku koja dostiže granice u kojima ni uvrede nijesu isključene, skloni smo zaključiti da to nikako ne može preći u prijetnje nasiljem, uključujući i psihološki rat u koji se uključuju i oni koji to ničim ne traže, niti izazivaju. To se posebno odnosi na javne ličnosti koje svojim angažovanjem kreiraju slobodu izražavanja, bez obzira koliko se to nekom sviđa ili ne. Posebno treba osloboditi pritiska, oličenog u otvorenim prijetnjama ličnoj sigurnosti, onima koji su eksponirani kao dio naše političke i građanske stvarnosti", navodi se u saopštenju.

Sa druge strane, kako su kazali, odgovornost za javno izgovorenu riječ u uzavreloj crnogorskoj stvarnosti mora biti podignuta na viši nivo, što će, navodi, pomoći običnom građaninu da shvati političku i društvenu stvarnost kao vrijednost, a ne priliku da se ugrozi najvitalniji interes svakog čovjeka, njegova sigurnost i sloboda.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније