Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ TVCG ]

12. 08. 2021. 20:00 >> 20:01
2

KOVID ŠKOLA

Prelazni modeli donijeli muke svima

Gotovo 20 dana je do početka školske godine, a roditelji, učenici i prosvjetni radnici još ne znaju po kojem modelu će se nastava odvijati. U Gradskom odboru Sindikata prosvjete, Prosvjetnoj zajednici i udruženju Roditelji shvataju da je epidemijska situacija nepredvidiva, ali su saglasni da je, ipak, trebalo mnogo ranije i bolje pripremiti nastavni plan i program. Iz Ministarstva prosvjete TVCG nije uspjela da dobije odgovor, a ranije su u medijima saopštili da je sve spremno za 1. septembar, kao i da će se prilagoditi preporukama ukoliko se epidemijska situacija pogorša.

Umjesto konkretnih instrukcija, prosvjetari imaju samo uvjeravanja da se intenzivno radi na pripremi predstojeće školske godine, kažu u Gradskom odboru Sindikata prosvjete. A pripreme je, kažu, trebalo početi u februaru.

“Mi smo upozoravali i tražili kao gradski odbor Uvijek se nesto ispostavljalo da je važnije, te smjena direktora, te dnevno politički ili bilo kakav drugi angažman. U tom smislu, prosvjetni radnik je vezan za učenika i sve i da nema nikakvih priprema mi ćemo ući u učionicu", kazao je za TVCG Slobodan Savović, predsjednik Gradskog odbora Sindikata prosvjete.

Prošlogodišnje loše iskustvo, trebalo je, kažu u udruženju Roditelji, da bude signal da se ove godine na vrijeme reaguje i pripremi školska godina.

"I mislimo da je prolongirano ono što je moglo da se rijesi mnogo ranije. Znamo da je epidemiološka situacija nepredvidiva, ali s druge strane znamo da smo neke stvari mogli da predvidimo, s obzirom da smo pustili veliki broj turista", ocjenjuje Kristina Mihailović iz Udruženja "Roditelji".

Zalaganje resornog Ministarstva da se nastava odvija po klasičnom modelu - čas od 45 minuta i učionica sa cijelim odjeljenjem, podržava i Prosvjetna zajednica.

"Smatramo da Ministarstvo prosvjete, kulture, nauke i sporta, prilikom planiranja i donošenja odluka mora imati u vidu sve potrebe i mogućnosti učenika i nastavnika kao i uslove za rad u svakoj školi. Takođe, moraju imati plan i strategiju organizovanja nastave i u slučaju pogoršanja epidemijske situacije sa Kovid19. To će najbolje postići uz kontinuiranu saradnju sa predstavnicima nastavnika, učenika i roditelja, te dozvoljavanju autonomije svakoj školi”, saopšteno je iz NVO Prosvjetna zajednica.

Prelazni modeli donijeli su muke roditeljima, djeci i prosvjetarima. Glavna zamjerka podgoričkog odbora Sindikata prosvjete je što se nije uzelo u obzir iskustvo iz ucionica i rješenja koja nude prosvjetni radnici.

"Kako ozakoniti online nastavu... Moj stav i apel da svi prosvjetni radnici i apel na roditelje mojih učenika da se vakcinišu ne bi li svi dali svoj doprinos da što duže potraje model klasične nastave", kaže Savović.

Roditelji strahuju da će eksperimentisanje sa modelima nastave ostaviti dalekosežne posljedice na obrazovanje, rast i razvoj djece, kažu u udruženju Roditelji.

"Kada roditeljima pomenete online nastavu negdje je to najveći problem koji vide i smatraju da je to najgore rješenje koje može da se desi. Ali je i dalje prisutan jedan broj njih koji smatraju da nije bezbjedno u ovakvoj situaciji vratiti u škole i da se zaraze", dodaje Mihailović.

Iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, nijesmo uspjeli da dobijemo izjavu. Ranije su medijima saopštili da se pripremaju kao da će sve redovno da bude, ali i da su spremni da prilagode nastavu preporukama zdravstvenih vlasti, ukoliko se epidemijska situacija pogorša.

Aida Rastoder, RTCG

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније