Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

14. 08. 2021. 14:54 >> 16:19
1

OZON - OCSI

Onlajn kampanja radi prevencije nasilnog ekstremizma

Alfa Centar i Organizacija crnogorskih studenata u inostranstvu (OCSI) pokrenuli su onlajn kampanju „EkstremizamNIJECooL“ u cilju prevencije i suzbijanja nasilnog ekstremizma i radikalizacije.

„Ekstremizam je ponašanje na „granici dozvoljenog“ koja može preći tu granicu i biti jedna od nepoželjnih pojava u našem društvu. Može biti ideološki, religijski ili etnonacionalistički", kaže se u saopštenju ove dvije organizacije.

Najveća opasnost, kako se ocjenjuje, jesto što ekstremističke grupe vidno ciljaju mlade koji su odbačeni, izolovani, nezaposleni, diskriminisani, s osjećajem društvene nepravde i tome slično.

"Upravo zbog ove činjenice, prioritetna grupa su nam mladi. Pokušaćemo da ih edukujemo o opasnostima ekstremističkih grupacija, kao i o njihovim obilježjima uz pomoć akademske zajednice“, ističe se u saopštenju ALfa Centra i OCSI-a.

Navodi se da će utoku kampanje mladi imati priliku da se upoznaju i edukuju o nasilnom ekstremizmu, radikalizaciji i terorizmu, djelovanju ekstremističkih grupa i njihovih obilježja.

"U sklopu kampanje zajednici će se putem video poruke obratiti pet univerzitetskih profesora, dok će se na društvenim mrežama distribuirati set pozitivnih narativa u vidu kratkih poruka", kaže se u saopštenju.

Ističu da je obezbjeđivanje optimalnih uslova za razvoj tolerantnog i demokratskog društva zadatak cijelog društva.

To, kako se navodi, podrazumijeva posebnu senzibilnost i uključenost svih nadležnih lokalnih službi i pojedinaca, kako bi bili u situaciji da na savremene izazove odgovorimo blagovremeno i adekvatno.

„Ako ovom kampanjom odvratimo barem jednog mladog od „kandži“ ekstremističkih grupa, smatraćemo da je kampanja uspješna. Nadamo se da će u budućnosti više mladih BITI COOL I REĆI NE!", kaže se u poruci.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније