Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina/Pobjeda ]

15. 08. 2021. 08:48 >> 08:49
26

MIHAILO SMATRA

Nema kanonskih razloga za ustoličenje na Cetinju

Poglavar Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo ocijenio je da ne postoje kanonski ili crkveni razlozi da ceremonija ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori bude na Cetinju.


On smatra da se tim činom, u simboličkoj ravni, duboko vrijeđa dostojanstvo i zemlje i naroda.

“To mu je i namjera da nas ponizi po oba osnova i stavi na znanje da smo kolonija kojom upravlja beogradski guverner oličen u funkciji predsjednika Vlade, poduprtoga guvernerom cetinjske filijale Beogradske patrijaršije”, kazao je Mihailo u intervjuu Pobjedi.

On je ocijenio da nema previše razlike između najavljenog čina ustoličenja Joanikija na Cetinju i bivšeg mitropolita Amfilohija.

"I jedan i drugi čin su po svojoj suštini uvredljivi za nas kao narod. Čak, mislim da je ovaj, kao i onaj na kome je ustoličen Amfilohije, najava novih nesreća i zala koje će nas snaći. Boga molim da nam se ne dese", kazao je Mihailo.

On smatra da je, podrškom najavljenom ustoličenju, očita namjera Zdravka Krivokapića, Alekse Bečića i Dritana Abazovića da se izazovu nemiri s mogućim neželjenim posljedicama.

"Ako neki događaj, kao ovaj, nije poželjan u nekom gradu, jer je protiv volje tamošnjih građana, onda je to nasilje. Nepozvani i neželjeni gosti ne idu tamo gdje nijesu dobrodošli od domaćina", rekao je Mihailo.

On je podsjetio da je na pitanje “Koliko je do Cetinja?“, Njegoš svojevremeno odgovorio: "Za prijatelja pet ura hoda, a za neprijatelja nikad".

"Ne želim da nikoga u Crnoj Gori vrijeđam kao njenog neprijatelja, jer takve riječi nijesu dostojne ni za jednog običnog čovjeka, kamoli za sveštenika i velikodostojnika crkve, već samo podsjećam na istorijske tekovine i istine koji važe za sva vremena", poručio je Mihailo.

Пратите нас на

Коментари26

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније