Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

16. 08. 2021. 09:29   >>  09:30 4

GI 21.MAJ I CP

"Nenasilan i demokratski otpor naš zadatak"

Iz Građanske inicijative 21. maj su saopštili da neodgovorne, populističke i servilne izjave i stavovi najviših predstavnika izvršne i parlamentarne vlasti gdje se, kako navode, po svaku cijenu brani ustoličenje episkopa Joanikija u uzurpiranom cetinjskom manastiru, predstavljaju opasnu i neprihvatljivu provokaciju. Iz Crnogorskog pokreta su poručili predstavnicima vlasti da ne očekuju da će progresivna, prozapadna i patriotska Crna Gora sjeđeti skrštenih ruku i gledati kako se nastavlja skrnavljenje Cetinjskog manastira.

"Umjesto da se najviši predstavnici vlasti povrate iz klerikalnog bunila i podaništva beogradskoj crkvi i zatraže da se intronizacija Joanikija ne vrši na Cetinju, Krivokapić, Bečić i Abazović guraju Crnu Goru u dodatnu netrpeljivost i razdor", navode iz GI 21. maj.

Istakli su da ukoliko oni odluče da Joanikija policijski ustoliči na uzurpiranom tronu Svetog Petra Cetinjskog, neka bude spremna i da preuzme odgovornost za posljedice svoje mizerne anticrnogorske politike.

"Podsjećamo ih samo da je sve što trenutno rade, osim što ljube skute velikosrpskim popovima po Crnoj Gori i izgovaraju podaničke besmislice, na tragu podgrijavanja nacionalne netrpeljivosti i razdora i to putem zloupotrebe državnih položaja i ovlašćenja", poručuju u saopštenju.

Oni su naglasili da ne očekuju da će progresivna, prozapadna i patriotska Crna Gora sjeđeti skrštenih ruku i gledati kako se nastavlja skrnavljenje Cetinjskog manastira.

"Ispada da je malo kleru beogradske crkve što je decenijama uzurpirao najvažniju crnogorsku svetinju već bi i da Vučićevog episkopa lažno ustoliče kao crnogorskog mitropolita. Zato je nedvosmislen, nenasilan i demokratski otpor naš prvorazredni zadatak. Svi na Cetinje", kazali su iz GI 21.maj.

Iz Crnogorskog pokreta su kazali da je očito da sadašnja vlast želi da represijom zastraši Crnogorce i pripadnike nesrpskih naroda u Crnoj Gori, prijeteći i provodeći otvorenu hajku, tolerišući prebijanja po policijskim stanicama, neistražujući etnički motivisana ubistva, paljenja državne zastave, njeno posipanje fekalijama, kažnjavajući samo crnogorske autokolone i sl.

"Koliko čovjek treba biti neobrazovan ili zlonamjeran pa jednu sasvim korektnu rečenicu: „Sveta je dužnost i obaveza svakog pripadnika sektora bezbjednosti da štiti i čuva civilizacijske vrijednosti svoje države i da odbije svako neustavno i nezakonito naređenje u funkciji interesa i ciljeva trenutnih ostrašćenih pojedinaca koji mogu zloupotrijebiti institucije i svoje pozicije, ali bi zloupotreba jednog dana značila i odgovornost za moguće posljedice" tumačiti kao poziv na rušenje ustavnog poretka?! Po kojoj to logici se poziv pripadnicima sektora bezbjednosti da poštuju Ustav i zakone, ne prihvatajući da izvrše naređenja koja nijesu u skladu sa njima, može smatrati pozivom za rušenje državnog uređenja? Mora da je kod vlasti žešća panika kad reaguju na ovakav stav, ili su bili namjerili da krše Ustav Crne Gore i zakone pa im navedena rečenica smeta?", zapitali su iz Crnogorskog pokreta.

Kako su istakli, besmislene i neumjesne analize teksta u kojem je g-din Veljović iznio svoje stavove od strane ministra policije, pominjanje patetike i sl, govori o višku prepotentnosti ljudi koji bi trebalo da budu državni činovnici koje mi plaćamo i koji treba profesionalno da obavljaju svoj posao, umjesto, kako kažu, što pokušavaju da se bave nečim što im nije u opisu posla.

"Poručujemo im što je represija veća to je naša riješenost da se branimo jača. Pozivamo vlasti da se manu ćorava posla i da svoje vjerske poglavare ustoličuju tamo đe su dobrodošli, a ne na Cetinju u kojem nikada, ali nikada neće biti prihvaćeni! Crna Gora je bila mjesecima zarobljena tzv. litijama, sa mizascenom koji je od Crne Gore pravio najprimitivnije evropsko društvo i sa šovinističkim pjevanijama, zastavama druge države, neprimjerenim porukama, pa se to smatralo pravom na „mirno“ okupljanje, iako se makar polovina građana Crne Gore ośećalo svakodnevno maltretiranim", istakli su iz CP.

Imaju, kako su kazali, i Crnogorci pravo da iskažu masovnim okupljanjima svoj stav, bez da zloupotrebljavju policijske snage u blokadama puteva, kršeći time elementarno ljudsko pravo na slobodno kretanje i građansko okupljanje.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније