Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dan ]

18. 08. 2021. 07:49 >> 07:50
3

BEZ AMBULANTI

Turiste nema ko da liječi u Čanju i Velikom pijesku

Pitanje ostvarivanja zdravstvene zaštite za desetine hiljada turista svakako je jedno od najznačajnijih, posebno u jeku opterećenosti zdravstvenih kapaciteta povećanjem broja inficiranih virusom korona. Duž barske rivijere ovog ljeta rade dvije turističke ambulante, u Domu zdravlja i u Sutomoru.

Nažalost onih kojima su zdravstvene usluge bile neophodne, nadležni nijesu mogli da obezbijede rad turističkih ambulanti u Čanju, na Velikom pijesku i u Utjehi.

Postavlja se pitanje da li su nadležni iz Opštine, Doma zdravlja i mjesne zajednice olako odustali od projekta turističkih ambulanti, a onda su ih gosti iznenadili svojim dolaskom u velikom broju.

U svakom slučaju, zbog nečijeg ranijeg "lako ćemo" danas ispaštaju gosti na rivijeri.

Najteže stanje je među gostima na Velikom pijesku. Turisti se žale na loše higijenske uslove, mnogo smeća i kanalizaciju. Na plaži, ističu, nema nijedan toalet. To su uglavnom razlozi zbog kojih mnogi tvrde da više neće ljetovati na toj izuzetnoj destinaciji. Domaćini, pak, tvrde da su se izlile septičke jame i da su fekalije završile u moru, što je prouzrokovalo veliki broj oboljelih od stomačnog virusa, kako djece tako i odraslih.

Naravno da će gosti, bez svoje krivice, zbog bolesti izgubiti nekoliko dana odmora, uz nužno ulaganje dodatnog napora jer će se morati javiti ljekaru u Baru, što će nadalje od njih zahtijevati i dodatne troškove.

Inicijativa o pojedinačnim ambulantama je kao i svake godine morala poteći iz Doma zdravlja. I potekla je, kako kaže direktorica Branka Purlija. Čini se, ipak, da nije bila dovoljna.

Predsjednik MZ Mrkojevići Senad Arabelović podsjeća da se u susret sezoni razgovaralo o otvaranju turističkih ambulanti s direktoricom Doma zravlja i da je to jedina adresa na kojoj se može tražiti odgovor i objašnjenje zašto nema ambulanti u turističkim centrima.

Predsjednik Udruženja hotelijera, ugostitelja i privatnog smještaja u Čanju Momčilo Šćekić, takođe je, kako kaže, u pisanoj formi dao sugestije Opštini i ukazao na korake koje treba preduzeti kako se sezona ne bi ugrozila, a da bi se rizik od širenja epidemije virusa korona smanjio na minimum.

Purlija kaže da ta zdravstvena ustanova u ovom trenutku raspolaže sa 14 izabranih doktora, a ukupno je 17 koji pokrivaju rad s redovnim pacijentima.

"Oni rade u kovid ambulanti, punkt na masovnoj vakcinaciji u dvije smjene, zatim u isturenim ambulantama Stari Bar, Sutomore, Mrkojevići, Virpazar i Ostros, tako da je i laiku jasno da nam nedostaje kadar kako bi se organizovale turističke ambulante. Na konstruktivnom sastanku prije početka sezone odlučeno je da se turističke ambulante ne otvaraju zbog nedostatka kadra, ni u Virpazaru, gdje takođe postoji povećan priliv stranih turista, uzevši u obzir da je ambulanta u Pečuricama relativno blizu Velikom pijesku i Utjehi, a Čanj Sutomoru", istakla je ona.

Prema njenim riječima za zbrinjavanje hitnih slučajeva zadužena je HMP.

"Takođe, morate uzeti u obzir i činjenicu da su medicinski radnici ljudi, da nisu imuni ni na jednu bolest i imaju pravo na privremenu spriječenost za rad. U konačnom, Bar sada broji oko 45.000 stanovnika, a broj sistematizovanih doktora se nije mijenjao poslednjih 20 godina", kaže ona.

Dr Purlija je istakla da je zabilježen vidan porast broja oboljelih od stomačnog virusa, kako kod djece, tako i kod svih starosnih struktura, što je uobičajeno za ovo doba godine i taj broj u bitnom se ne razlikuje od broja oboljelih u toku sezone.

"Ono što je teže u odnosu na ranije godine jeste da stomačni virus, uz povećanje tjelesne temperature, bolove u stomaku, povraćanje, dijareju često "imitira" kovid simptome, te se kod svakog pacijenta mora uraditi diferencijalna dijagnostika", kazala je dr Purlija.

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević kazao je da je bilo govora o otvaranju turističkih ambulanti, ali da za to nije nadležna Opština.

"Mi smo tu da pružimo svaki vid logistike. Bilo je predloga za ambulantu u Čanju, ali tamo nema prostora jer je hotel koji je predlagan privatizovan, pa ambulantu nemaju gdje postaviti. Procjena je da je Dom zdralja u Sutomoru dovoljan za područje Čanja, a za Veliki pijesak i Utjehu trebalo bi da bude na usluzi ambulanta u Pečuricama. Slažem se da je pitanje ozbiljno, ali ponavljam nije u našoj nadležnosti. Mi smo spremni da pružimo svaki vid logističke pomoći. Mada, kraj je avgusta, a ako smo htjeli da ih otvaramo morali smo o tome pričati na početku ljeta", kazao je Raičević.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније