Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina

19. 08. 2021. 10:14   >>  10:15

BANKA HRANE

Strategije i programi za siromašne ne postoje

Vladin pristup problemu siromaštva u ovako teškom momentu je neadekvatan, a mjere, strategije i programi za siromašne, skoro da ne postoje, ocijenjeno je iz Banke hrane.

Siromaštvo je, kako se navodi, višedimenzionalni pojam i zbog toga se mora na isti način i rješavati.

"Sveobuhvatan pristup siromaštvu dao bi mogućnost da svi kojima je potrebno dobiju pomoć", kaže se u saopštenju Banke hrane, povodom 19. avgusta, Svjetskog humanitarnog dana.

Upozorava se da mnogi građani žive na ivici egzistencije, nemaju nikakvu pomoć sIstema i ne nalaze se ni na evidenciji kao takvi.

"Žive bez struje, jednom dnevno jedu, od terapije uzimaju samo ono što ide na teret Fond zdravstva", kažu iz Banke hrane.

Ističe se da humani razvoj koji radi na rješavanju nejednakosti i osnažuje ljude, mora biti prioritet Vlade.

"Morala bi da se sprovedu korjenite zakonodavne reforme i ukinu ili izmijene odredbe u brojnim zakonima, koje dominantno štite interese tajkuna i privilegovanih pojedinaca, a na štetu su građana Crne Gore", kaže se u saopštenju.

Ističe se da javnost rada i odgovornost moraju biti uslovi da se humanitarne akcije zaštite od zloupotreba.

"Gdje god se prikuplja novac građana, bez obzira na to po kom osnovu, principi moraju da budu transparentnost i odgovornost", upozoravaju iz ove humanitarne organizacije.

Kako se navodi, sakupljanje novca na ulici, ili u kutijama, ne smije ostati van nadležnosti države.

"Isto važi i za privatne račune preko kojih se prikuplja novac građana. Morali bi da budu dostupni javnosti, kao i da bi ta obaveza, koja je do sada bila samo moralna, trebalo da se pretvori u zakonsku", smatraju u Banci hrane.

Ocjenjuje se da država treba da učini više da se smanji potreba za prikupljanjem novca za liječenje u inostranstvu, a jedan od načina je da za te namjene formira svoje fondove.

"Organizacije koje prikupljaju i raspodjeljuju sredstva za pomoć građanima, moraju biti kontrolisane kako bi pomoć bila dostupna svima kojima je potrebna", kaže se u saopštenju.

Ističe se da je neophodna koordinacija humanitarnih aktivnosti kako bi država i NVO znale kome pomoć ide i izbjegla se pojava da neki ljudi dobijaju pomoć sa više mjesta, a drugima je uskraćena.

"Naša dobra djela ne moraju biti globalno poznata, što ne umanjuje njihovu vrijednost. Svaki čovjek je humanitarac u srcu i moramo nastaviti da pomažemo onima koji imaju manje od nas", zaključuju iz Banke hrane.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније