Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

28. 11. 2013. 14:39   >>  14:38

''RIJEČ, SLIKA I NEPRIJATELJ''

Organizatori: Cilj Konferencije ostvaren

Fenomen sekuritizacije i svi njegovi pojavni oblici dominantno se reflektuju kroz urušavanje vrednosnog sistema i etičko-kulturološke dimenzije javnog interesa i javne misije informacije kao opšteg dobra, zaključak je Konferencije ''Riječ, slika i neprijatelj'', koja je održana u Podgorici od 11. do 13. novembra.

Organizatori su saopštili da je zaključeno i da je poštovanje prava Drugog i prava na privatnost pojedinca, poništeno pred samoproglašenim ''pravom" medijskog kapitala da prodaje sekuritizovanu, manipulativnu i serijski fabrikovanu tzv. informaciju, i tako u sopstvenom interesu formira javno mnjenje, kako bi postali dominantno politički uticajan faktor u društvu, pri tome bez bilo kakve zakonske ili političke odgovornosti.

U saopštenju se navodi da je konstatovano da je fenomenološko-poslovni model medijske sekuritizacije po svaku cijenu, suprotan  javnom interesu, te da će ostaviti duboke posljedice po demokratsko-političko, kulturološki i medijski život društva.

Stoga je podjednaka obaveza svih javnih subjekata društva da manipulativni fenomen sekuritizacije aktuelizuje, sadržajno problematizuje i edukativno prevenira u cilju uspostavljanja i održivosti demokratskih alata i civilizacijskog progresa koji počiva na argumentovanoj moći medijskog dijaloga, zaključak je Konferencije.

Organizatori: Cilj konferencije ostvaren

Konferencija „Riječ, slika i neprijatelj” - uloga medija u procesu sekuritizacije organizovana u Podgorici od 11-13. novembra 2013. godine, za osnovni cilj imala je pokretanje javne debate o ulozi medija u procesu sekuritizacije. Iako nov termin posebno na Balkanu, sekuritizacija je relevantan i problematičan medijski fenomen, prvenstveno  iz ugla kreiranja i percepcije takve slike u javnosti.

Konferencija je okupila stručnjake za medije i novinare Zapadnog Balkana i Evropske Unije, otvarajući   po prvi put u Crnoj Gori teme koje do sada nijesu bile u fokusu popularnih skupova za medije u regionu u protekloj deceniji. Ovaj skup je na visoko referentan i argumentovan način pokrenuo debatu o pitanjima koja u velikoj mjeri uslovljavaju slobodu medija; aktuelizujući pitanja političke instrumentalizacije u medijima, kršenja ljudskih prava, etike i standarda novinarske profesije i posebno, uloge medija u procesu sekuritizacije, kao fenomena koji ostavlja duboke negativne posledice za život pojedinca, društva i države.

Više od 400 medijskih priloga o Konferenciji

Inače, ključni događaj konferencije bila je multimedijalna izložba Riječ, slika i neprijatelj”, koja je prikazala javnosti više od 1.000 primjeraka negativnog medijskog izvještavanja na Zapadnom Balkanu, ali i širom svijeta, kao primjera direktnog kršenja svih etičkih standarda i normi novinarske  profesije.

Više od 1.000 primjera naslovnih stranica iz cijelog svijeta i regiona, sa analiziranim elementima fotografije i naslova, ukazuje javnosti na manipulativnu moć medija u kreiranju, vodjenju i zaključivanju procesa, kršeći u tom procesu sve norme profesionalnog novinarstva, poništavajući pri tom stvarni interes javnosti za istinitom profesionalnom i pravovremenom informacijom.

Izložba je trajala tri nedelje u Podgorici, nakon čega će biti prezentovana  i u drugim gradovima Crne Gore.

Konferenciju je propratilo na desetine regionalnih medija, o skupu je objavljeno više od 400 članaka i izveštaja, kolumni, komentara, intervjua itd.

Događaj je u cjelosti izazvao različite reakcije, kvalitetnu debatu i pokrenuo predstavnike profesije širom Balkana na aktivniji i angažovaniji pristup važnim temama koje su bile predmet diskusija. Cilj organizatora je u potpunosti ostvaren. Skup nije imao za  namjeru okupljanje istomišljenika koji će napustiti Podgoricu bez jasnih poruka i tema za dalji rad, već upravo suprotno, pokretanje aktivnosti koje za cilj imaju samokritičku i na dijalogu zasnovanu percepciju i analizu  medijske scene na Zapadnom Balkanu .

Konferenciju je takođe propratilo i ono što je bila jedna od tema samog skupa, a to je neprofesionalna, politički instrumentalizovana i pažljivo osmišljena akcija nekoliko medija u Crnoj Gori. Mnogo puta viđen scenario tabloidizovane balkanske medijske scene ponovio se i tokom trajanja skupa. Diskreditacija i sekuritizacija organizatora, učesnika i gostiju konferencije, uvrjedljivi naslovi, karikature, fotomontaže, govor mržnje, iskrivljavanje činjenica - bili su još jednom pokušaj da se svako različito mišljenje u tranzicionom društvu, na Balkanu, uguši. Sprega određenih medija, nevladinog sektora i predstavnika međunarodnih tijela kao i finansijski interesi koji ih povezuju, još jednom su pokazali da dok društva na Balkanu ne prihvate pluralizam mišljenja, stavova i aktivnosti u okviru jednog društva kao demokratski imperativ, suštinsko napuštanje post-konfliktnog i tranzicionog konteksta u kojem se nalazimo- neće biti moguće, navode organizatori Konferencije u saopštenju.

(Portal Analitika)

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније