Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Portal RTCG ]

22. 08. 2021. 12:10   >>  23. 08. 2021. 05:56 129

SA CETINJA PORUČENO

"Druge domovine do CG nemamo"

Na skupu na Cetinju koji je organizovan protiv ceremonije ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija koja je zakazana za 5. septembar okupio se veliki broj građana iz raznih krajeva Crne Gore. Sa skupa u Prijestonici je poručeno da bi ustoličenje Joanikija za mitropolita crnogorsko primorskog na Cetinju bio simbol pristanka na okupaciju. Nakon protesta na Cetinju je održana mirna šetnja.

Sa skupa je poručeno, da Cetinju nije mjesto za ustoličenje mitropolita Srpske pravoslavke crkve (SP) Joanikija, koje je najavljeno za 5. septembar.

"Ne branimo mi srpskom patrijarhu da ustoliči svojeg namjesnika koje je izgradila ili dobila crkva Srbije u Crnoj Gori, ali ne dozvoljamo taj okupatorski čin u stolici Svetoga Petra u Cetinjskom manastiru kao viševjekovnome i vječitome simbolu crnogorske duhovne, državne i nacionalne samobitnosti i slobode”, poručili su okupljeni građani.

Oni smatraju da je ustoličenje na Cetinju potrebno kao simbolički dokaz pristanka na okupaciju.
“Okupaciju onih što nas ne priznaju ni kao pravoslavce, ni kao muslimane, ni katolike, što nas ne priznaju kao naciju, što nam ne priznaju ni jezik ni državu, ni crkvu ni kulturu”, saopšteno je na skupu.

Građani su poručili da druge domovine do Crne Gore nemaju i da neće dozvoliti njenu klerikalizaciju, fašizaciju, asimiliaciju i nikad upatanje u "srpski svet".

"Crna Gora može opstati samo i jedino kao evropska i evroatlanska, građanska i sekularna država koja će uvažavati prava svih koji u njoj žive, bez obzira na vjesku ili nacionalnu pripadnost jer je na tim načelima 2006. godine i obnovljena država crnogorska", kazali su okupljeni građani.

 

 

Okupljeni su saglasni i da je najveća vrijednost savremene Crne Gore njena multietnička harmonija.

"To je jedina balkanska zemlja čiji manjisnki narodi pružaju podršku državnom suverenitetu, i mi marionetskoj vlasti tu civilizacijsku tekovinu nećemo dozvoliti da uniz. Crna Gora je vjekovima dio evropske civilizacije i mi ćemo se svim raspoloživim sredstvima boriti za evropske vrijednosti sekularizma, građanskog društva i multikulturalnog sklada, jer to je uslov i našeg opstanka", poručili su okupljni sa skupa na Cetinju.

Nekadašnji predsjednik omladine Liberalnog saveza Peđa Vušurović, rekao je da današnjim protestom počinje 15 Gandijevskih dana odbrane Cetinja. On je poručio da sebe svjesna i nepobijeđena Crna Gora “neće njihov 5. septembar”.

On je prije početka skupa za TVCG kazao da je poruka Prijestonice danas poruka mira.

"Danas nama i cijeloj Crnoj Gori treba puna Prijestonica. Masovan 22. avgust upravo smao jedino iz svetog cilja da 5. septembar bude kao svaki drugi dan u ovoj zemlji", kazao je Vušurović u izjavi za TVCG.

Danas se, kaže Vušurović, na Cetinju ne održava protest već, kako je kazao, jedno sabranje upozorenja i molbe da svi stavimo prst na čelo, da znamo koje su najveće svetinje u Crnoj Gori.

 A to su, kaže, građanska Crna Gora, mir u njoj i suživot svih vjera i naroda. 

Na skupu, kako je kazao, neće biti političara, članova stranke, svi su, kako je kazao, došli samoinicijativno.

Prije početka skupa ispred spomenika Vila postavljena je bina. Policija je zatvorila saobraćaj u dijelu ulica koje gravitiraju prema raskrsnici kod Vile, a saobraćaj se usmjerava na druge ulice.

U gradu su prisutne jake policijske snage a oko Cetinjskog manastira i Biljarde postavljena i ograda. Na ogradi oko manastira, građani su postavili ruže i crnogorske zastave.

 

Podsjećamo, grupa građana najavila je za danas protest na Cetinju povodom ceremonije ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija koje je zakazano za 5. septembar.

Skup kod Lovćenske vile zakazan je za podne a cilj je da bude poslata građanska poruka o tome kako na Cetnju nije mjesto ustoličenju mitropolita Joanikija.

Ambasade, ombudsman, pojedini političari i NVO sektor pozvali su na smirivanje tenzija.

Пратите нас на

Коментари129

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније