Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Milica Sekulić, TVCG

22. 08. 2021. 19:58 >> 20:07
1

EKOLOŠKI REGISTAR

Na obalama Lima oko 300 nelegalnih deponija

Iako je Lim u Bijelom Polju najzagađeniji, u toj opštini još uvijek nije završeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Ekološka situacija je, kažu stručnjaci, zabrinjavajuća, jer samo u tom gradu ima oko 300 nelegalnih odlagališta otpada na Limu i njegovim pritokama.

Zifo Hasanović koji godinama živi pored lima priča da ovakva situacija nije bila ranije. Kako ističe, nekada suse kupali u čistom Limu a u posljednjih 20 godina situacija je veoma loša.

"Nekada smo se kupali u Limu, a sada je katastrofa. Talog, mulj, prljavština, rijeci se ne može prići. Kada Lim nadođe donosi veliku količinu otpada, ali vide se tragovi i od kanalizacije", ističe Hasanović.

Stručnjaci iz oblasti ekologije i aktivisti izgradili su regisar nelegalnih odlagališta ističu da su na obalama Lima zatekli 230 nelegalnih odlagališta, a na pritokama Lima još 80.

Ekološka svijest još nije na zavidnom nivou, zagađivača Lima je mnogo, od domaćinstava do industrijskih postrojenja. Često se dešavaju ekološki incidenti. Prije nekoliko godina desio se i veliki pomor ribe, ali niko nije za taj incident odgovarao.

"Odgovorna lica treba da budu kažnjena i kranje je vrijeme da Opština primijeni mjere kaznene politike", kaže ekološkinja Danijela Veličković.

Iako je još 2014. predviđena izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, taj projekat još nije završen.

Iz Opštine su kazali da je završena prva faza projekta, postavljen je kolektor i sekundarna mreža. U planu je raspisivanje tendera za izgradnju glavnog postrojenja za šta je obezbijeđeno 6,2 miliona eura



Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније