Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ TVCG ]

26. 08. 2021. 20:18 >> 22:45

UGLAVNOM NA SJEVERU

Neke službe zaštite bez dovoljno opreme

Iz Direktorata za vanredne situacije su saopštili da neke od službi zaštite nemaju dovoljno zaštitne opreme kao ni protivpožarnih vozila. Ti nedostaci, kako su kazali, uglavnom su registrovani na sjeveru zemlje.

Oprema za zaštitu i spašavanje uvijek nedostaje. Međutim u nekim službama, taj problem je izraženiji.

"Nedostaci su obično registorani u manjim opštinama Plužine, Šavnik, Petnjica, Gusinje, Plav, tako da su te opštine u koje treba još više ulagati. U sustini najviše im nedostaje ta zaštitna lična oprema koja ih svakao štiti u akcijama gašenja požara, to su kacige, onda od opreme za gašenje tu su te naprtnjače i mlatarice s kojima oni dejstvuju na terenu a prije svega tu su vozila za gašnje požara", kazao jeVD generalnog direktora Direktorata za zaštitu i spašavanje Miodrag Bešović.

Veće i razvijenije opštine lakše opremaju svoje vatrogasce. Ipak, stanje se može unaprijediti.

"Ima tu dosta i tog potrošnog materijala koji se vremenom ishaba ili potroši tako da uvijek treba ulagati u taj sistem na čitavom nivou. Jedan od velikih nedostataka u čitavom sistemu su auto ljestve, to su ona vozila s velikim merdevinama s obzirom da sve više imamo izgrađenih višespratnica po nekim gradovima u Crnoj Gori tako da je to jedna od neohpodnih stvari u koju bi se trebalo unaprijed ulagati", dodao je Bešović.

Službama manjih opština direktorat je već u toku ove požarne sezone podijelio određenu opremu. Bešović ističe i fond MUP-a.

"Fond MUP-a s kojim raspolažemo je negdje oko 100 hiljada eura, znači mi smo nekih 10 opština finansirali, tako da su oni ta sredstva iskoristili za nabavku te njihove opreme, mislim da ni to nije dovoljno s obzirom na neka stanja u nekim opštinama gdje stvarno fale ta vozila za gašanje", dodao je Bešović.

A kada je u pitanju pomoć iz vazduha koja je u gašenju požara veoma važna, Bešović ističe da između ostalog planiraju da osposobe dva aviona.

 

Marko Terzić, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније