Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

29. 08. 2021. 10:44   >>  10:47 6

JELUŠIĆ U KOPENHAGENU

"Istopolni brakovi značajan iskorak CG"

Usvajanjem Zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola u Crnoj Gori je napravljen značajan iskorak, ali je od legislative često značajnija društvena podrška i razumijevanje, jedan je od zaključaka koji se mogao čuti sa Međuparlamentarne plenarne skupštine „Kopenhagen 2021“ o stanju globalne LGBTI+ zajednice, kojoj je prisustvovala poslanica Građanskog pokreta URA Božena Jelušić, saopšteno je iz Medijskog tima ove partije.

Plenarna skupština održana je u palati „Christiansborg“, sjedištu danskog parlamenta „Folketinget“, navode oni.

Iz URE ističu i da je interparlamentarna plenarna skupština održana u okviru Foruma za ljudska prava „Kopenhagen 2021“, a iz našeg regiona su učestvovali predstavnici iz parlamenata  Slovenije, Hrvatske, Makedonije i Crne Gore.

„Za LGBTI+ prava kao za temeljna ljudska prava posebno se zalažu partije okupljene oko Zelenih Evrope, čiji su brojni predstavnici učestvovali u radu plenarne skupštine i posebnih skupova aktivista. Postoje brojne zemlje u kojima su predstavnici konzervativnih političkih partija prihvatili legislativu vezanu za LGBTI+ prava, ali su ova prava još uvijek kriminalizovana u čak 67 zemalja. Činjenica da u nekim evropskim zemljama (Mađarska, Poljska) dolazi do značajnog pogoršanja prava ove zajednice, rezultirala je predlozima i konkretnim mjerama povlačenja EU fondova iz tih zemalja“, navodi se u saopštenju.

Dodaju da su na plenarnoj skupštini predstavnici iz Hrvatske ukazali na finansijere i skrivene centre moći koji plasiraju teorije zavjere i animozitet prema LGBTI+ zajednici i posebno ukazali na značaj „Matićevog izvještaja“, usvojenog od strane Evropskog parlamenta.

„U brojnim obraćanjima parlamentaraca jasno je označeno da je borba za LGBTI+ prava dio borbe za ljudska prava. Pošto podrška i razumijevanje prema LGBTI+ osobama u našoj zajednici još uvijek izostaju, ostaje otvorena dilema koja se čula i na Međuparlamentranoj skupštini: da li su zakoni koji štite ljudska prava LGBTI+ osoba točak promjena ili tek njihov rezultat“, stoji u saopštenju.

Na marginama zasijedanja, poslanica URE Božena Jelušić susrela se sa predsjednikom i prvom damom Islanda, iskoristila priliku da se susretne i sa predstavnicima iz regiona (Hrvatske i Makedonije) i predala zbornik o LBTI+ pravima i isorijskom položaju u Crnoj Gori, prenose iz Medijskog tima URE.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније