Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Dejan Kandić, TVCG

01. 09. 2021. 20:25   >>  20:28 1

MJEŠTANI - UPRAVA

Ima li devastacije i krčenja brda Gosteč?

Da se šume u Crnoj Gori eksploatišu, nije nikava novost. Nažalost, tek kada se posljedice sječe približe kućama, reaguje se. Primjer je pljevaljsko selo Vidre, gdje su mještani odlučili da javno progovore o ovom problemu i obrate se i instutucijama i medijima. Iz Uprave za šume odlučno su dematovali da se radi o devastaciji i krčenju brda Gosteč.

Pustoše li se šume na brdu Gosteč, kako su to nedavno ustvrdila trojica mještana obližnjeg sela Vidre?

Prijeti li zbog toga erozija i možda ozbiljnije posljedice po domaćinstva u podnožju?

Ima li prekomjernog krčenja, ali i eventualne korupcije, što opet tvrde mještani Vidara?

Pitanja su ovo na koja je TVCG pokušala dobiti odgovore na licu mjesta. Potpisnici nedavnog saopštenja u izjavi za našu TV, neželeći pred kameru, ipak su povukli pojedine ranije izrečene tvrdnje.

“Mi, mještani sela Vidre se izvinjavamo zbog konotacija da su prisutni mito i korupcija u šumskom gazdinstvu Pljevlja i inžinjeru Popoviću, ali svakako molimo gazdinstvo da svoj posao radi u interesu očuvanja prirodnih resursa, a ne krčenja šuma”, poručuju mještani.

Brdo Gosteč danas je u pratnji trojice potpisnika saopštenja obišla posebna komisija Uprave za šume kako bi se provjerili njihovi navodi i utvrdilo stanje na terenu.

“Što se mene tiče napisaćeš da ja nemam zamjerku na šumare, ni inženjere već na onog ko je naredio rednu sječu. Eno na Golim brdima nema nijedne breze”, kaže Jagoš Ćirović, mještanin jedan od potpisnika saopštenj.

Objašnjenje da je redna sječa pravilo za šume-šikare nije zadovoljilo mještane.

Mještanin Jagoš Ćirović kaže da je problem prekomjerne sječe šume na Gosteču prisutan desetak godina.

U Upravi za šume vjerovatnu prekomjernu sječu objašnjavaju činjenicom da se veliki broj domaćinstava iz ovog reona, upravo ovdje snabdijeva drvima za ogrijev unazad 20 godina.

“Ruralno domaćinstvo može dobiti do deset kubika drveta i niko nije povlašćen, a obim sječe od 100 do 300 kubika godišnje kako su naveli mještani je nezakonita radnja na koju bi reagovala šumarska inspekcija“, navela je u dopisu TVCG Uprava za šume.

Iz ovog državnog organa „odlučno su dematovali da se radi o devastaciji i krčenju brda Gosteč“, ali i da ima elemenata legalizovane korupcije od strane države što su mještani prvobitno tvrdili u svom saopštenju.

Konačnu riječ daće, kažu, komisija koja, ako utvrdi da je došlo do devastacije, nije isključeno da na određeni period zabrani svaku sječu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније