Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

J.B.Č. [ TVCG ]

02. 09. 2021. 16:56 >> 16:57

CETINJSKI FILOLOŠKI DANI

Promocija kulture, nauke, tradicije, identiteta

Cetinjski filološki dani, međunarodni naučni simpozijum, u organizaciji Fakulteta za crnogorski jezik i književnost otvoren je sinoć i trajaće do 4 septembra. Konferencija će okupiti brojne naučnike iz zemlje i inostranstva, a sve kako bi se promovisala crnogorska kultura, nauka, tradicija i identitet.

Napredak bez nauke i njenih dostignuća, nije moguć. Kao što nije moguće ni sačuvati osobenosti jedne zajednice bez njegovanja i očuvanja nacionalne kulture. Upravo je jezik, podsjeća gradonačelnik prijestonice, Aleksandar Kašćelan najvjernija slika jednog naroda.

"Kao predstavnik grada kojeg su osnovali oni što su pokrenuli prvu državnu štampariju na svijetu i to svega nekoliko decenija nakon Gutenbergovog otkrića, moram istaći da mi imponuje što je FCJK odabrao da se ovaj skup održava na Cetnju", kazao je Kašćelan.

Cetinjski filološki dani koji će i ove godine okupiti značajan broj domaćih i stranih naučnika održavaju se u specifičnim okolnostima, istakao je predsjednik Upravnog odbora fakulteta, prof dr Milenko Perović, što zbog pandemije što zbog političkog trenutka na Cetinju.

"Ovaj grad Cetinje, preko 500 godina je najčvršći bastion crnogorske slobode. Danas je narušena sloboda Crne Gore. Oni koji su je narušili žele to i potpuno potvrditi pokušajem da ponize Cetinje. Neće uspjeti", kazao je predsjednik Upravnog odbora FCJK Milenko Popović.

U takvim uslovima, u kojima danas bitiše Fakultet za crnogorski jezik i knježevnost, najteži ne samo od osnivanja fakulteta nego i od vremena otkad je počela afirmacija montenegristike, kazao je dekan Adnan Čirgić.

"Punih godinu dana usporen je naš rad, odloženi neki započeti projekti, jer smo prinuđeni boriti se za opstanak - i montenegristike i fakulteta. No bude li Crne Gore biće i montenegristike. Neprimjereno bi od nas bilo baviti se samo sudbinom poluglasnika dok šovinisti pokušavaju započeti sudbinu građanske Crne Gore", kazao je dekan FCJK Adnan Čirgić.

Cetinsjki filološki dani trajaće do 4. septembra a na otvaranju su uručene i povelje za poseban doprinos montenegristici koje je Fakultet ustanovio prije četiri godine. Ovogodišnji dobitnici su profesor doktor Sofija Kalezić i akademici Hasnija Muratagić Tuna i Mark Grinberg.

Anka Radović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније