Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

J.B.Č. [ TVCG ]

09. 09. 2021. 19:50   >>  19:59

SAGOVORNICI TVCG

Saslušati i osobe povezane s Brkovićem

Biznismen Dragan Brković, vlasnik kompanije Vektra, u pritvoru je od prošle sedmice. Sagovornici Dnevnika pozdravljaju odluku Tužilaštva da ispita njegovo poslovanje. Poručuju, međutim, da bi, osim Brkovića, trebalo saslušati i druge osobe koje su povezane s njim. Kažu i da bi konačno trebalo usvojiti Zakon o porijeklu imovine.

Dragan Brković - biznismen iza kojeg su decenije poslovanja. Vlasnik brojnih firmi kako na primorju, tako i na sjeveru zemlje. 2013. godine NVO MANS je zainteresovalo poslovanje Brkovića. Tada su Vrhovnom državnom tužilaštvu podnijeli krivičnu prijavu protiv ovog biznismena.

"Jer smo već tada uočili ono što tužilaštvo danas procesuira, da kompanija Vektra, odnosno gospodin Brković krši ugovorne odredbe, da se krše čak i aneksi kojima je produžavan rok za određena ulaganja i da ona imovina koju je on privatizovao zapravo služi samo kao kolaterala za podizanje kredita za druge kompanije", kazao je Dejan Milovac iz MANS-a.

Brkoviću i njegovim sinovima prošle sedmice određen je pritvor od 30 dana, zbog sumnje da su državu oštetili za nešto više od sedam miliona eura, jer nijesu poštovali ugovor o kupopodaji nekadašnjeg državnog preduzeća Boka. Procjenitelj Predrag Nikolić, koji se bavio imovinom Brkovića, ističe da on nije jedini krivac u ovoj priči.

"On je samo jedan u nizu i jedan u vertikali. Zbog toga je neophodno da se donesu zakoni da bi se od ove zemlje napravila zemlja u kojoj vladaju institucije, a ne pojedinci", kazao je Nikolić.

Da spisak procesuiranih u ovom slučaju nije konačan, nadaju se i u MANS-u.

"Jedan ovakav slučaj, kao što je privatizacija Boke i kompletan taj posao gdje je tužilaštvo već utvrdilo da postoji određena šteta po budžet, nije mogao biti sproveden bez učešća države, odnosno nekoga ko je tada bio uključen u privatizaciju", kazao je Milovac.

Sagovornici TVCG poručuju da bi slučaj Vektra morao biti istražen do kraja, prije svega zbog radnika Brkovićevih kompanija.

"Jer mi prolaze kroz glavu i ljudi iz Kombinata i AD Boka koji su ubijeđeni da su nesposobni i da ne umiju da se snađu, a u stvari je njima uzeto", dodao je Nikolić.

Osim na primorju i na sjeveru, jedna od većih investicija Dragana Brkovića je i zgrada koja se nalazi na Rimskom trgu u Glavnom gradu.

Zgrada Vektre u Podgorici sagrađena je prije 20-ak godina, a po njoj se često i čitav ovaj prostor zove Trg Vektre. Tu je sjedište brojnih ministarstava, crnogorskih telekomunikacionih operatera, tu su i filijale banaka, kao i luksuzni kafići, restorani i butici. Cijena kvadrata stana ovdje značajno je veća u odnosu na druge djelove grada.

"Počelo je sve s tom zgradom. To je takozvana zgrada Vektra, a izgrađena je s dvije ili tri etaže više", kazao je Nikolić.

Dragan Brković je u Specijalnom državnom tužilaštvu saslušavan i početkom ove godine i to zbog sumnje da je nezakonito trošio novac koji je njegova firma dobila od kredita iz Abu Dabi fonda, što je negirao.

Bojana Baranin, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније